Friday, June 20, 2008

lagi-lagi minyak!

aku dapat info ni dari sorang forumers dari segugus forum yang aku selalu lawat. forum ape? xperlu la tau nyah... hehe..

petikannya cenggini(ekceli kopipes jerkk ekekekek):

Wahai warga Malaysia sekelian.... .hebahkanlah cerita benar ini kpd rakan2 anda sekelian mengapa perlu boikot minyak petronas.... .
Sebenarnya semua warga malaysia kena tipu dengan dasar kenaikan harga minyak ni..baru2 ni kenaikan harga minyak sebanyak RM0.78.Tinggi tuuuuu.Mengapa kita perlu menaikkan harga minyak setinggi tuuuuuuu....
Haaaaaa ini lah yang warga malaysia tak tahu.... Sebenarnya kita ni duduk je Malaysia...tapi minyak yang kita cari gali kat trengganu dan Srawak tu, kita tak penah pakai pun...Minyak yang kita gali tu ialah minyak Gred A...Diulangi Minyak Gred A.......semua minyak tersebut dijual keseluruhannya keluar negara...jadi petronas telah beli pulak minyak gred C...Diulang Gred C.....untuk digunakan dimalaysia dan diletak logo Petronas.... dalam kajian oleh syarikat2 kereta yg bukan keta nasional, bahawa minyak petronas ini adalah minyak paling kotor sekali...maklumlah minyak gred C.
Minyak yang paling bersih adalah minyak Caltex @ Mobil/Esso @ Shell. Mengapa minyak tersebut lebih bersih??? Sebab minyak tersebut adalah dari gred B...Inilah yg rakyat malaysia tak tahu...kenaikan harga minyak disebabkan kenaikan harga minyak dunia yang dikawal oleh US yg mana setong hampir mencecah usd130.00..Semua orng tertanya-tanya mengapa kita negara peneluar minyak kena mengikut harga minyak dunia kan. Itu lah antara sebab2 nye...
Untuk pengetahuan anda semua...semasa kenaikan harga minyak dari RM 1.62 kepada RM1.92 anda pasti pernah menerima E-mail yang mengatakan "isilah minyak petronas ramai-ramai. Jika semua rakyat malaysia isi minyak petronas, harga minyak tidak akan naik"...Semua e-mail tersebut adalah mengarut.Anda semua kena tipu.....Minyak tetap naik jugak kan....Sebenarnya yang untung paling besar adalah sebahagian orang2 besar kat atas tu dan org2 yang bekerja dengan petronas...sebab bila reramai isi minyak petronas, makin besar lah untung petronas...bila makin besar untung...makin besar lah bonus yang orang2 petronas dapat...Tahun lepas sahaja bonus org2 petronas dapat antara 6-13 bulan bergantung pada perkhidmatan. ..Tapi yang petronas istihar ialah 2 bulan bonus sahaja...Bonus yang selebihnya diletakkan atas nama saguhati.... Dasyat betul diorg menipu rakyat.mengambil untung dari hasil perut bumi yang ALLAH bagi tanpa mengagaihkan sama rata kepada rakyat....Cerita ini bukan rekaan tetapi cerita ini aku perolehi sendiri dari abg ipar aku yg bekerja di KLCC. Dia yg menguruskan sendiri Jualan minyak Gred A kita keluar dan membeli Minyak Gred C untuk di pakai di malaysia...masa aku dengar dia bercerita menyirap jugak darah aku bila dia cakap "bonus aku tahun ni 9 bulan (masa tu tahun 2007)"dah la gaji dia rm 6+++...Siapa yang keja kerajaan tahun 2007 mana ada bonus....Pasal Peraduan Car Craze......yang menang tu semua org yg senang2 dan ada contribute dgn petronas...apa salahnya kalau petronas kurangkan harga minyak RM 0.20 keee tapi takde pertandingan Car Craze...Semua rakyat dapat rasa..ni tidak...dahla jual minyak gred C....Pas tu nak tarik ramai orang isi minyak petronas dengan peraduan mcm tu...aku bukan nak kondem petronas tetapi aku rasa terkilan ditipu buta2 dengan cara demikian.Selama ni aku isi minyak petronas nak support produk malaysia...tetapi setelah aku tahu aku terus betukar ke minyak Caltex @ Mobil/Esso dan skang ni sudah 7 bulan aku tak isi minyak petronas. dan aku dpat rasakan minyak tersebut lagi menjimatkan. .Terpulang pada anda untuk mengisi minyak yg anda suka kerana duit tersebut adalah duit anda..


aku xtau nk komen ape,tp kalau ikotkan logik,btol gak kan?
hurm..mungkin korang kata,xhbes2 rungut pasal minyak!ko tu student lagi,xpyh sebok2! ye aku tau dan aku penah dgr dari sorang mamat friendster ni..padahal dia student gax..
so,aku nk bgtau walaupun kita student,kita berhak amik tau hal cmni,bnda ni la yang leh mengugat gagat keamanan negara kita,kerana disbbkn minyak ar Amerika serang Iraq,Afghanistan..xpyhlah aku nk citer panjang lebaq,korang pon mesti da tau kan?
so,kita sbg student / senang kata pelapis /bakal pengganti paklah/najib ekekekek kena bersedia dalam apa jua cara... jangan bila keluar U bila nk interview ternganga bila interviewer tanya pasal isu semasa.. xke malu!!

p/s:aku menulis topik ini atas good faith,haha..so aku harap buku company act 1967 tidak akan digunakan dalam isu ini,ekekekek

4 comments:

curseshadow said...

salam cik hani..sy mmg setuju ngan statement tuh.. dulu sy praktikal kat kilang penapis minyak esso.. then satu hari tu kat lab esso ade test kualiti minyak antara esso, shell, petronas ngan lain2.. ade la wakil dari stiap company.. nak tau kualiti minyak mana paling baik?

1.Esso
2.Shell
lastt sekali Petronas..

bukan nak bangga ngan product US tuh tapi bile pikir balik mmg betul pun statement tuh.. Sekian.

roy said...

owh ada eih dia tanya pasal isu semasa....ntah cam xda pon dia tanya...

ANSARI said...

bagos jugak ko terangkan tentang minyak nih..aku pn penah dengar tp samar2..bile aku bc post ko nih,br terang lg bsuluh..aku pn tgh pk2 nk isi myk pe nk jln jauh nih..BHP cmner? ok x?

1. Esso
2. Caltex
3. Shell

tp kan aku ader dgr gak kt stesen2 myk dorg tmbh2 bhn lain bagi banyak dorg py myk..quality makin kurang la..tp ntahla..btoi ke x

Anonymous said...

Lagi-lagi minyak, isu ini mmg benar, tapi jangan la di inaya pekerja petronas disebabkan cemburu dengan org2 petronas yang mendapat bonus yang banyak bulan itu, cemburu ini timbul sebab tiada dalam keluarga kita yang bekerja dengan petronas, cuba bayang kan kalau ader antara abang2 atau adik2 kita bekeaje dengan mereka atau pun kita sendiri yang bekerja dengan petronas, tidak ke kita pun senyum lebar apabila dapat bonus 6-12 bulan tu. renung..renungkan lah.

minyak gred A yang di keluar kan sebulan di anggarkan dalam 80 tong.

saya ulang ye..80 tong.

rakyat malaysia menggunakan lebih kurang 120 tong sebulan.
saya ulang 120 tong sebulan.

satu soalan, bagai mana kita nak cari lagi 40 tong yang tak cukup kalau kita tak menukarkan minyak tersebut dengan gred c.
...
renung..renung kan..

kesimpulan nyer hanya pihak atasan sahaja yang tahu cerita sebenar.

sila rujuk lebih detail, andai kata maklumat saya salah,

andai kata salah mohon sepuluh jari meminta maaf,

andai kata betul..diam2 sudah la.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails