Tuesday, June 10, 2008

welcome denggi!


oh ya,dalam menyemak menyibuk ckp pasal daftar subjek ni,aku de pengalaman nk share ngan korang..
waktu aku hbes exam semester 2 part 2,aku balik umah (almaklumla da nama cuti)..
xsampai 2 ari aku dok umah,aku demam panas tahap dewa 4 hari..
pergh..badan susut siot! makan xlalu,nk muntah je(bukan ngandung okeh!) pas2 kpala berat cm kne letak ngan gunung je time tu,huhu..
disebabkan bapak aku naik rimas tgk aku dok berbaring malas atas katil macam org berpantang,maka bapak aku campakkan aku ke hospital Pantai Indah..
bile cek2,aku kena demam denggi!!!
terkejut aku! ni dah kali kedua dah aku msuk hospital!
aku kena tahan wad seminggu.
mmg xbest la duduk kt wad ni,sebabnye ko akan rasa diri ko ni sorang2 je n then terngiang2 la lagu bila izrail datang memanggil sbb tido sorang2 kat dalam wad(tu pon kalo xde patient kat katil sebelah)..


wad yg aku duduk ni satu bilik 2patient..dalam tempoh seminggu aku duduk hospital ni,patient aku bertukar nk dkt 3,4 kali..
tapi yang bestnye ada sorang patient ni..patient ni Chinese..
dulu pandangan aku thdp mereka ni kureng sket la disbbkn ex manager tmpt keje aku wat palat ngan aku..racist memanjang..
sampailah tiba waktu ni..patient Chinese ni nenek..dah tua,sakit kencing manis..anak2  dia baya bapak aku sume da bsar2 n cucu dia baya adik aku drjh 5..
yg wat aku buang perception buruk aku kt dorng ni apb anak patient ni mmg peramah gila,everytime nak melawat mak dia yang sakit tu mesti belanja aku sama(i mean,dia belikan air ribena la,100 plus la,aku kan denggi xdpt la minum starbusks,huhu)
penah mak aku dtg melawat aku bwk geng2 marhaban dia ngan anak2 kwn mak aku,mmg bising wa ckp lu..mcm pasar seni sbb mak aku borak2 sampai aku rasa malu ngan nenek tu sbb nenek tu dh la sakit pas2 bising2 tp anak dia wat dunno je..kan kadang2 kalo org rasa annoying mesti tego xpon sound tepek..tahap kesabaran dia ni mmg da tahap moksya tol..
pas2 tibala waktu nenek ni discaj dari hospital ni..nenek ni siap tnya aku bila nak kua la,suruh jaga diri la..mmg terharu la gak sbb dorg ni xsombong.. so xsume org sombong dalam dunia ni..

ha..tu hal lain..

ni lagi satu,kes doc yg gatal..

sepanjang aku kne tahan wad seminggu ni,mcm2 aku kne..mmg aku rasa dianiaya je..mana xnye,aku dpt doc India mix singh rasanya..aku ingat nama dia Dr Matvinder Singh pakar gastreonologi kot?
yg x syoknye,doc ni gtl thap gaban ko tau x!
ada ke nk cek pernafasan aku kt jantung pakai alat tu siap suruh aku bukak baju..
pas2 aku dpt rasakan yg aku ni mcm dicabul secara halus(detail xleh diceritakan kerana akan mengundang kekeliruan pembaca)
time tu batin aku meronta2 nak balik secepat mungkin dan tibalah satu ari aku dpt kekuatan utk menyesound doc tu..aku ckp "doc,doc cek kt lua baju sy je la ek,sy xselesa la" . muka doc tu merah padam mcm kne lap ngan bontot beruk je time tu,tros cek kt lua je.. time tu aku rasa dignity aku da melonjak ke paras selamat hoho~ dan doc tu xberani lg nk bertindak di luar jangkaa sbb aku da bijak(padahal bodoh gle da 4hari baru nk sound,huhu)

sepanjang aku dok ospital ni,ramai gak dtg melawat aku,so aku nk ucap thanx kpd Am,Aini,Naufal,Hafiz,Ja,John dan jiran2 n sedara mara aku sbb sudi dtg jauh2 semata2 nk melawat aku ni..terharu siot..siap dpt kek secret recipe gitu! dan sori la kpd sesapa yg terasa aku xberitahu yg aku sakit kerana sesungguhnya aku ni low profile..xske publisiti haha.

and lastly aku nk citer sket environment sepanjang aku kt hospital ni...

agak best la sbb hari2 ngadap astro jerk..kdang2 mlm2 aku leh lyn cte antu padahal patient kat sebelah aku tu dok nyenyak tido..
tp yg paling aku sakit ati ngan makanan ..
ya! makanan!
aku xkisah la korang ckp aku ni buruk lantak ke,tp aku xpuas ati!
sbbnye,time tea time dia just bagi peket milo jer,kalau aku msuk pusrawi dulu siap ngan kuih mcm2 gaya..
pas2 xde supper..haish..aku time mlm2 la cpt kebulur..ada ke xbg supper??
bengang tu xpyh ckp la.. mmg sakit ati beb..
bil perubatan mahal tahap cipan..rm5,000 dia caj,,tp service xseberapa..
padahal dulu aku duk pusrawi kne caj rm3,000 je..duk seminggu gak..
haish..pasni taubat aku xnk masuk Hosp Pantai dah..
menyampah!
huhu~
aku nasihatkan korang,masuklah Pusrawi sbb lg besttttt..
hehe~




 
ni la tag name aku! still simpan lg tuuuu~

  

sakit ooo masuk air... tp bdan rse sejuk2 je..hehe  

 
keadaan meja aku sbg pesakit..pesakit yg malas..haha




pintu masuk.. opsss.. air 100 plus tu aku yg pnye ek..




ni la rupa katil patient..hodoh kan?:P




peace!!




p/s: ha? nk pic aku? sori la...gua ngah free hair time kt hosp tu..mane leh tjuk..auurattt..auucak!! hehehehehehe~


sekian trimas~

4 comments:

curseshadow said...

hani.. kamu kene denggi mesti kene minum air 100plus banyak2 ek? ke zul salah blaja pasal ilmu kesihatan nih.. hek hek

honeylalala said...

errr..my dad yg kate..sume kwn2 pon kata kalo denggi kne minom 100 plus.. paling kureng pon air jambu batu..lalala~

curseshadow said...

erm.. betul la tuh.. sbb dulu adik sedara ade gak masuk sepital sbb denggi.. doktor suh minum byk air 100plus..

wénkt said...

i tgh kene denggi ni
sakit doe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails