Sunday, November 7, 2010

Esok kerja di tempat baru. Tapi tiba2 cuak. Mengapakah?

Salam semua.. sejak bergelar bukan pelajar dan memegang status pekerja ni, blog ni tersadai camtu je..
bukan apa. xtau nak update ape.. kadang-kadang bila ada story,aku selalu update kat orang tertentu..

jadi, aku rasa cam agak alone sekarang,jadi aku dah mengdecide nak aktifkan belog ni balik dengan cerita-cerita aku yang xbest ni. Itu pon kalau ade orang nak baca lah kan?

-------------------------------------------------------------------------

Tak ramai kut yang tahu aku baru tukar kerja lagi. Ish,rasa nak je ketuk kepala sendiri,kenapa lah pendirian aku ni macam lalang. Kejap je berubah. Bila dah decide,terasa menyesal pulak. But, past is past kan? So,aku berazam kalini kerja yang aku menapak ni bakal jadi kerja yang paling lama aku hold. *Bbasyaa!*

Alkisahnya cenggini, di saat aku ber'FB',tiba2 ex-colleague audit firm tempat aku bekerja chat dengan aku. Then tanya aku kerja mana. *Actually audit firm tu tersangatla dekat dengan tempat kerja yang bakal aku tempuh sok*

K: apo khabor?
A: khabor baek
haha
K: ko kat ner krang?
A: kampung.
nape?
ade hot news ka
K: LOL... ngat ko kat KL..
krang ko kerjo ner?
kat KL ker?
A: hahaha
kg kat klang jer
mlm ni balik KL
keje kat XXX
hehehe
K: XXX ner?
A: Maluri meh
K: Tmaluri ker KL punye?
LOL

ddekat...
A: Taman Maluri ler
K: tak jak keluar pon?
A: LOL

ya la
jak ne?
K: LOL

ok tak? i dengar cam susah jer
banyak x colek u kerja situ but banyak resign
A: ha?
xpaham
maksud u?
K : excolleague
A : sebagai
K: a lot work there there but resign
A: sebagai pe dorang kerja?
K: accounts
A: owh
i amik internal audit
sbb pe dorang resign?
K: hahahaha
A: environment su* ka?
K: stress kot
A: stress sgt eh?
YYY(kompeni lama) pun kalah meh?
K: lol.. YYY ok
you belum tengok yang manager teruk dari man in aquarium
A: wow
maknanya kat XXX lagi dasyat la?
K: i think so
ko coba ler
hehehhehe
nanti kasi gua report yer
:P:P
A: hahaha
u ni saje tkotkan i nampak
K: lol... tak coba tak tau...
tak lah terok sgt klu ko ikut aje arahan boos u


**A: aku
K: ex-colleague aku
XXX: kompeni baru
YYY: kompeni lama

....dan ade la beberapa conversation yang malas nak dipaste sebab xde kaitan sangat,just casual talk jer.. dan ini telah membuatkan aku jadi 'cuak' esok. macammane kalo betol? Habislah aku, dah berangan nak develop career kat situ dah. Tiba-tiba boleh plak terdetik kan bagus aku xaccept tawaran kerja baru ni, sampai camtu sekali!

Aku termenung kejap. Pikir punya pikir,aku tanya pendapat abah aku. Then, nak tau ape bapak aku cakap?

"Ape motip die nak bagitau ko camtu? Die pernah kerja sana ke? Tah tah dia dengki kot kat ko."

Mak aku pulak;
"Sume tempat kerja sama je la,xde tempat kerja yang senang, best dan teramat selesa. Lain tempat kerja,lain environment nya. Anggap lah tu satu tanggungjawab ko."

OK. STOP. terus xjadi nak fikir negatif. Ape nak jadi,jadilah kan? Lagipun aku accept offer ni atas dasar minat. So,kalau aku buat bersungguh,xkan lah diorang nak treat aku teruk kan? Wah,thinking positif gile haku ni. Bile dipikir2,ade kawan aku tu lagi teruk kena,tapi dia still bertahan lagi. So,kenapa aku xboleh kan?

p/s: Rindu sesangat kat tempat kerja lama ni. The best tempat kerja pernah aku rasa. Apekan daya,jodoh xlama. hurmmm :(

5 comments:

Syima said...

belum cuba belum taw~ good luck babe =)

Honey Lalala said...

tq babe! :) gudluck wif ur skytrex kay!

muhamad redzuan said...

Mak aku pulak;
"Sume tempat kerja sama je la,xde tempat kerja yang senang, best dan teramat selesa. Lain tempat kerja,lain environment nya. Anggap lah tu satu tanggungjawab ko."

i like! ;)

a.n.y.s.s said...

setuju dengan ur mom!

anyway, kalau kita kerja ikhlas, semua akan jadi senang. good luck ye :)

Honey Lalala said...

tenks saiyang! heeee :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails