Friday, March 15, 2013

Kisah Butik Meloratttt!

Assalamualaikum kawan-kawan!

Memandangkan cerita ni masih FRESH dari OVEN, nak jugak taip kat sini. Nanti hilang semangat,malas nak menulis, tersadai la blog ni macam selalu daku buat. Hihi :D

Memandangkan lagi 160 hari plus plus plus yang tinggal,aku dengan selamba rileks nyer masih tak cari baju. Ya,dengan tahap kecerewetan yang konon2 tinggi,sampai sekarang tak jumpa berkenan. Kejap nak ungu, kejap nak hijau,lepas tu nak putih,sampai mak dah pening. Mak siap kata;

"Kau pilih jela mana ko suka. Kang mak pilih,ko tak berkenan, ko salahkan mak sampai ke anak cucu,"

Hamboi statement mak,mendalam sungguh! Yela,asal nak memilih baju je,bila aku berkenan,mak tak berkenan,bila mak berkenan,anaknya tak suka. Pendek kata memang serba tak kena la,susah nak dapat kata sepakat. Tapi siapa yang nak kahwin sebenarnya ni? Eh?

Dalam 2 minggu lepas, kami pergi la survey kat 1 butik ni,dekat ngan area rumah kami,tup tup,mak berkenan sungguh dengan baju kat patung tu. Cantik memang cantik,tapi masalahnya warna dah sama dengan warna team famili. So,agak kurang setuju di situ. Nanti nampak macam sesumpah. Tak glemer la ai. Baju masa nikah pun mak dah beli kaler hampir sama. Suka sangat nak overshadow tauuuu. 

Pastu ada la jugak baju lain,tapi mak tak berkenan,ok la letak balik kat hanger. Kecewa. Kebetulan butik tu ada buat promo, RM550.00 sepasang lelaki & perempuan. Tapi bila ditanya kalau nak book,dia minta RM400.00. Gila kawww? Kalau tetiba berkenan kat baju lain? Daaaah takleh kensel. Oh ya,mata aku ni memang gatal,suka sangat lepas book pi tengok butik lain. Sebab tu mak bising.

Ok,fine la masa dengar kena letak RM400.00 deposit tu. Telan ayaq liuq gak masa tu. 

Pastu sesajer la tanya,boleh try tak baju ni? Kut berkenan ke kan? Sekali dia jawab gini;

"Boleh,tapi kena book la dulu cik,baru leh try pakai"

Oh maiii.. 1st time pergi butik dengan terms & condition yang sangat berat sebelah. Butik lain punya elok kusarung baju. Dah 2 butik masuk bagi test drive,butik ni pulak tak kasi,pastu suh bayar RM400.00 untuk test drive, gila tak?

Yang tak munasabahnya,baju promo tu tak termasuk aksesori. Bila tanya kalau nak aksesori,kena tambah RM150.00. Lagi lah masa tu, mahalnyeeeeeee. Sampin pun diorang kira aksesori. Kasut sendirian berhad. Memang tak menguntungkan pelanggan.

Bila congak2 balik,sebenarnya bukan promo pun, harga sewa baju tu RM700.00. Cuma di ala-carte kan je.

Masa tu dah pandang muka mak,muka abah. Siap siku-siku lagi. Alih alih mak juga cakap sambil sengih2;

"Nanti kami datang ye, kami survey-survey dulu"

Bila dah turun,keluar dari kedai tu. Mak kata;

"Lorat nye butik tu,nak test pun kena bayar,kalau tak jadi,terbakar duit camtu jer,"

Aku pun balas la;

"Ha,ah la, memang lorat butik ni. Elok bagi nama Butik Melorat!" 

Lorat tu ikutkan kepahaman daku yg cetek ilmu ni, macam cerewet or kekwat camtulah.



2minggu kemudian....

Tetiba mak tanya;

"Eh,kawan mak duk cari kat fb butik melorat tu tak jumpa la! Penat dia cari. Betul kan nama butik tu?"


Aku pun terperanjat,

"Dia cari nama apa butik tu kat facebook mak?"

Mak balas;

"Butik Melorat laaaaa. Awat tak jumpa??"

T_______________________T

"Mak ni memang lurus betulla. Takkan la orang tu sengal nak pi letak nama tu. Memang TAKK la orang nak mai kan. Nama butik tu XXXXX la. Ape la mak ni"


"Oooo..Patutla kawan mak tak jumpa,berpeluh dia cari tau"

Hover sungguh mak ni kan? 

5 comments:

Amieynna said...

hahaha..
comel mak kau..
lorat tu kalau dlm loghat melaka cam mengada n sombong..
tp mmg lorat la kalau nak test je rm400.. nak untung sokmo kan..

Amira Aminuddin said...

haha, kelakar la..
btw, selamat mencari! ;)

Anonymous said...

hahahahhaha yg ni memang lawak sungguh!

tp sama lah. taste kita dan mama kite pon x sama. --which is it was a bigg prop for me. because sy ni anything msti nk tnjuk emmak! end up gado. haha

s

Anis said...

Seyes lawakk...hehehe

Anis said...

Hehehe..klakar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails