Wednesday, January 29, 2014

Perjalanan Kehamilan Daku - Part 1

Hai & Assalamualaikum!

Setelah sekian lama menyepi. Dan akhirnya aku kembali!

Woah, sejak nak menjadi mak mak ni, memang busy to da max! Bukan busy kerja, tapi busy dengan kehidupan berumahtangga :D

Tajuk tak menahan kan? Macam rajinnnnn je nak update siap ada Part-Part.



haaaa. bagi yang dah jadi mak-mak, mesti dah kenal sangat dengan buku ni kan? (Maafla xboleh rotate, padahal masa upload pic ni cantik je tegak. Konpiyus den)

Buku Merah a.k.a Buku Rekod Kesihatan Ibu ni dibuka seawal usia kehamilan. Kiranya masa check ujian air kencing disahkan positif, dan gembira sambil berpelukan dengan suami, bolehlah pasang hajat buka Buku Merah ni. Paling lewat pun 12 minggu la. Nanti kena bebel free je dengan nurse tu.

Info: Aku buat checkup kat klinik kerajaan & swasta. Klinik Kerajaan yang kena buka awal. Kalau swasta (jika plan nak bersalin di sana) bila-bila masa boleh buka buku & checkup.



Tahu kenapa nurse bising? Sebab dalam checklist buku ni dah state siap-siap, minggu 1-12 ialah 1st trimester. Kiranya seawal tu dah kena monitor. Macam aku, aku buat Buku Merah masa minggu ke 11. Malas nak pergi awal sangat, nanti kerap pula follow-up checkup.

Ubat yang KKIA (Klinik Kesihatan Ibu & Anak) beri ialah

  • Asid folik (alternatif; Horlicks)
  • Obimin
  • Zincofer
  • Iron (alternatif ; Kerang, sayur bayam, hati ayam)
So far, yang tu aku dapat. Ikutkan kena konsisten makan. Tapi disebabkan aku tak boleh sangat hadam ubat ni, aku ganti dengan makanan alternatif.


Dan orang yang terawal tahu berita gembira ni ialah sahabat baik aku, Nurul Izzah. Laju je dia hidu berita ni. Biasalah, ibu 2 anak yang berpengalaman memang dah cekap dah nak dibandingkan newbies macam aku ni. Hehe :D

Dan diagram berikut adalah makanan tambahan yang perlu aku ambil sepanjang kehamilan ;





Haha, banyak bukan? Tapi aku ni takdela hadap 100% semua tu. Banyak pun minum susu, kurma, air orange peel fresh, sayur bayam, kerang untuk tambah darah since aku kekurangan darah & cepat pitam masa 1st trimester tu. Minggu depan nak buat susu badam pulak. Susu badam pun elok untuk Ibu mengandung tau!


Resipi dia senang je. Ini pun dapat dari kawan- kawan :-

Resepi Susu Badam (Almond Milk)

1-satu cawan badam *Boleh sangan / sangai badam dulu jika mahu 


(goreng tanpa minyak)

2-Rendam semalaman 


3-Tapis kacang badam atau kalau rendam guna air masak boleh terus 


letak dalam blend 

4-Blend kacang yg direndam dengan sukatan 4 cawan air


5- tapis air dgn kacang yang di blend td 


6-Boleh tambah kurma, kismis atau madu untuk tambah sedikit rasa 


manis... tak nak tambah apa-apa pun boleh


Selalu boleh tahan 3-4 hari jika simpan dalam peti sejuk




gambar terbaru 4 Januari 2014 (masa ni 19 minggu) - Tahniah Syaza dah jadi tunangan orang! :D

Oh ya, rumusan sebagai ibu mengandung ialah ;

  • Berat memang naik berkilo-kilo 
  • Pipi mula mengembang
  • Badan mengembang (sampai baju tshirt biasa pakai dah tak muat)
  • Baju kurung masih muat, tapi kain kena zip separuh dah sekarang T__T
  • Perut dah naik
  • Emosi (ya, memang beremosi. Kadang-kadang orang selalu kata xbaik emo2, kesian baby. Tapi nak buat macam mana, nanti nanges je baby keluar kuat nangis pulak. Kadang2 kalau dah sampai tahap xtahan memang meletus gak la kan :P)
  • Badan tak selesa (ya, memandangkan perut dah besar, tak boleh tido menelentang sangat, huhu)
Oh anak, keluar secara normal ya sayang? ;)

p.s: sekarang sudah 22 minggu.Doakan semoga segala-galanya berjalan lancar ya? Aaaamin!


3 comments:

sarahhernyzar said...

Congrats hani on ur pregnancy.. Kita kahwin date sama.. Sara masih berjuang... Hehehhee... Doakan sara ya dear.. Xoxo...

sarahhernyzar said...

Congrats hani on ur pregnancy.. Kita kahwin date sama.. Sara masih berjuang... Hehehhee... Doakan sara ya dear.. Xoxo...

Mimi Azirah said...

singgah dr blog sheila...

rindunye saat saat pregnant

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails