Wednesday, February 12, 2014

Rumusan 24 minggu : 106 hari lagi!!


Progress semasa : 24 weeks



  • Mood dah bekerja makin malas dah. Bukan bermaksud nak curi tulang keting ke hapa, tapi bila tengah print surat ke, dokumen ke, aduhyai.. malas bebenau! Nak berjalan rasa berat je badan :(


  • Pinggang dah mula lenguh. Sekarang dah duduk dengan MIL, bilik dah kena naik tangga, kalau naik tu terkedek-kedek naik. Macam kingkong pun ade haa.

  • Tak rajin. Serius memang malas sangat. Kalau dulu masak tu gagah la jugak. Sekarang kerja mengelattt jer. Bila MIL ajak masak tu kena la gagahkan diri, tapi minta excuse masak benda-benda senang. Tak suka menghadap dapur panas lama-lama (bajet puteri lilin)

  • Nafsu makan. Rasanya kalah masa bujang-bujang dulu. Masa zaman anak dara pun kuat makan, tapi masih di fasa kontrol cun la jugak kan, nak merasa pun ala calit-calit jer, sekarang nahhh kau, apa yang teringin, semua dirembat beli. Paling suka makan benda manis macam kek, air ice blended, coklat, cheese choc meleleh la, habis la berat badan melambunggg!

  • Tidur. Haha, yang ni masa awal - awal preggie dulu, memang kerja tidur awal. Kepala sakit katekan, memang xmampu nak buat apa. Baring kat kerusi sofa sambil mengeluh2 pening kat suami. Pastu tengok tv dalam 20 minit camtu sedar-sedar dah terlena. 

  • Dari segi fizikal, rasa memang gemuk nau ah. Nak - nak bila tengah tukar baju, tengok diri kat cermin macam orang sakit busung. Eh, tapi kan sakit busung badan kurus perut buncit. Ni dah macam badan sama naik busung dengan perut. Baju jangan cakap la, nasib baik baju yang ai pakai selama ni memang besar gedabak. So takdela rasa sesak napas ke hapa kan.

  • Kulit muka dok lagu ni je lah. Jerawat kadang naik kadang tak. Bila naik mula mengganas macam esok takde lagi. Kulit menggelupas, sekarang tak pakai dah pencuci muka. Bukan sebab malas, sebab pernah baca kata tak elok pakai produk kecantikan masa tengah mengandung.

  • Okay yang ni rasa ralat sangat. Baru semalam tahu teh tak boleh minum masa preggie. Sebabnya ada kafein. Aku yang sengal malah bimbo boleh pula layankan teh kalau makan kat luar. Ice lemon tea la, Teh ais la, Teh O ais la. Nangessssss. Terus sekarang pangkah teh besar-besar! 

  • Buah feberet sekarang Tembikai. Walaupun orang kata tembikai tak elok sebab takut baby kena jaundis, tapi aku telah mengcounterback  kan dengan mengorder susu kambing untuk diamalkan bermula minggu hadapan. Lagipun buah tembikai merupakan makanan kegemaran Rasullullah s.a.w, dan kalau rajin makan buah tembikai akan dapat anak yang elok paras rupanya (selain membaca surah Yusuf la kan?)

  • Ubat-ubatan, zincofer yang Klinik Kesihatan bagi, aku dah tolak tepi sebab setiap kali makan, for sure muntah lepas 10 minit. Baru nak mula makan obimin start this week, sebab ingatkan makan zincofer leh overlap obimin, cuma aku gantikan nutrisi untuk baby dengan makan sayur banyak-banyak, minum susu yogurt dan banyakkan minum air masak. Susu ibu mengandung aku pernah minum 4 kali je selama ni sebab susu tu kandungan gulanya amat-lah tinggi.

  • Tengah prektis melunjur kaki kat siling & sujud lama-lama sebab doc kata uri di bawah. Memang berdoa sangat-sangat-sangat dapat deliver normal. Permudahkanlah Ya Allah. Kawan-kawan tolong doakan ye =')

  • Last but not least, baru nak mula puasa ganti/ puasa sunat sebab aku rasa aku gemuk sangat dan asyik makan nasi 3 kali sehari. Doktor dah nasihat 3 minggu lepas kurangkan nasi, baru harini nasihat tu masuk dalam telinga. Esok nak inject kancing gigi pulak. Adoi! 

Semoga perjalanan bakal anak baik-baik sahaja. Aaaaaamin =)

2 comments:

cujen lejen said...

haaa sama la kita..buah kegemaran skrg tembikai... mmg hari2 standby tembikai dalam peti ais...

baru je upload entry pasal tembikai dan kehamilan..hehehe

mamasyafi said...

Macam macam peel ngandung kan...hihihi
Mama ni pon dah mode malas..dengan kaki dah sembap....waaaaaa caiyok

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails