Monday, March 3, 2014

Pembawakan Budak?

Assalamualaikum korang!

Daku tengah tertanya - tanya & serba nak tahu. Percaya tak dengan pembawakan budak? Dalam erti kata lain, apa yang kita alami terutamanya dari segi kesihatan/emosi/mental semasa mengandung berkait rapat dengan sepanjang tempoh kehamilan..

Selalunya ia terjadi kat ibu mengandung kan? Normal la.. dah ada budak dalam perut kan, dengan penatnya,mengah nya.. Bukan mengeluh tau, ni rumusan apa yang berlaku sepanjang proses membawa "si kecil" dalam perut ni.

  • Pening - tu memang selalu.. nak - nak awal trimester. Selaluuuuuuu je pening kepala. Tak cukup dengan tu, pakej migrain datang sekali. Memang masa tu baringggg je yang mampu.
  • Muntah - WAJIB! especially 1st trimester. Makan apa yang teringin. Balik rumah wajib muntah. Pernah masa nak balik rumah, perut rasa tak sedap. Elok je incik suami parking, buka pintu. Bluwekkkkkkk.. dah macam air terjun dah muntah tu. Laju meronta-ronta keluar. Nasib muntah luar kereta, bukan dalam kereta. Naya oo.. bau muntah sangat la a huge turn-off!
  • Mengah - ha, yang ni apa yang tengah dialami sekarang. Naik tangga mengah. Bawak barang mengah. Jalan pun mengah. Menurut pembacaan, bila perut makin membesar, saluran pernafasan jadi sempit maka sukarla si ibu nak bernafas. Demi mu sayang, ku relakan jiwa.. wakakaka~
  • Emosi - hah yang ni memang ye, kaum Adam mahupun Hawa (yang tak pernah mengalami) jangan kata "Mentang2 ko mengandung, emosi je memanjang.." xpun " Tahu la mengandung, tak payah la nak marah - marah". Jawapan aku pada orang yang berfikiran gini, korang cer try mengandung sehari pun takpela, dan rasakan bagaimana. Cuma kena kawal la emosi tu jangan terlalu terikut sangat. Macam aku, selalu sensitif. Tak dapat makan apa dihajati mula lah meleleh air mata... Drama Queen sangat kan! jangan la si kecik mengikut dah la.. :P
Anak, nanti dah pandai membaca, baca belog hemak okeh.. pastu sila terharu! ekekeke :P


Masalahnya... aku ingat aku sorang je terkena pembawakan budak ni.. rupa - rupanya ada lagi orang lain menumpang sama!!


-----> Encik Suami!! <------


Masa 1st trimester dulu, aku yang kena teruk. Dengan pening, muntah, migrain.. emosi jangan cakap la kan.


Sekarang ni si dia pula berjangkit sama. Tapi lebih kepada fizikal. Sakit belakang, sakit pinggang. Cuma muntah, pening + emosi je takde. Kalau ada, mau emosi jugak mak buyong ni nak melayan sama.. Haha..


Yang kesiannya, encik suami sakit - sakit sampai nak pergi kerja tak larat. Kalau sakit pinggang tu, dah macam nenek - nenek dah :p alahai mak buyong pulak pelik tengok pak buyong hover sakit dia. Dan nasib baikkkk la mak mertua memang pakar bab mengurut ni, bila urut - urut, banyak angin je. Pergi jumpa doktor, berubat bagai.. sama je. Last - last mak mertua kata'

"Ni pembawakan budak ni.."


Harap - harap sebab pembawakan budak la ye. Moga-moga lepas ni hilang la sakit kamu tu ye encik abang. Hehehehe~

Orang kata.. kalau suami terkenan pembawakan budak ni.. sehati sejiwa.. Wah, terharu!

Siap kata kat encik suami, ni baru sakit pinggang sebab badan bawak budak, belum sakit nak bersalin lagi ni yang...


"Kalau sakit bersalin awak pun abang kena gak, mau fengsannnnnn abang... "


:p

p/s: ada sesiapa pernah alami perkara ni jugak? Share meh!



#Balingbelakang jap gambar tahun lepas. Masa ni ada larian charity anjuran KFC. weeeeehu~ Tak sangka nak jadi mak bapak budak dah kita ni kan yang?

6 comments:

Amy A. said...

hahah..yg ibu2 kne tu salah hormon, antibody n peribahan dlm badan...mmg kne percaya la sbb memang berlaku...haha

klu bapa2 tu.....mungkin hormon de pon berubah?...hahah

ayah sy dlu mcm tu...tp sbb mak mmg xde simptom..ayah je lemah demam semua...

tp ni dua2, jenuh jgk nk ngontrol nye..klu dua2 mengidam bnde lain2, xpon dua2 xleh g dapur bau mknn?..hahah

Honey Lalala said...

@Amy A. kalau ayah awak demam kira ok lagi.. Gagah x nak bangun? Ni sampai bangun pun cik abang xlarat.. kalah kita! :P

Haaaaa, lupe tambah 1, dia pun ada simptom2 mengidam! Ekekekekek~

anis suryanie said...

hehe.. betultu..
husband anis pun terkena jugak ngan "pembawakan budak" ni..
start je anis preggy.. die jadi alergik pada makanan, padahal sebelum2 ni tak pernah die alergik.. telanlah apo bondo pon.. steady je.. skang ni makan keropok lekor pun jadi alergik.. sian pulak nengoknye.. tapi doc cakap normal macam tu.. perubahan hormone ke menda ape tak taulah mak jemah nakk oi.. hehehe :)

anis suryanie said...

hehe.. betultu..
husband anis pun terkena jugak ngan "pembawakan budak" ni..
start je anis preggy.. die jadi alergik pada makanan, padahal sebelum2 ni tak pernah die alergik.. telanlah apo bondo pon.. steady je.. skang ni makan keropok lekor pun jadi alergik.. sian pulak nengoknye.. tapi doc cakap normal macam tu.. perubahan hormone ke menda ape tak taulah mak jemah nakk oi.. hehehe :)

anis suryanie said...

hehe.. betultu..
husband anis pun terkena jugak ngan "pembawakan budak" ni..
start je anis preggy.. die jadi alergik pada makanan, padahal sebelum2 ni tak pernah die alergik.. telanlah apo bondo pon.. steady je.. skang ni makan keropok lekor pun jadi alergik.. sian pulak nengoknye.. tapi doc cakap normal macam tu.. perubahan hormone ke menda ape tak taulah mak jemah nakk oi.. hehehe :)

mamasyafi said...

Owh hubby akak takder kena pembawakan budak...yg kenanye..binj takleh makan luar..nak kena masak sendiri....pastu uwek uwek...semua delay..huhuhj

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails