Sunday, November 2, 2014

Bersalin secara czer @caesarean - Tak sakit eh?

Siapa pernah dengar term ni? 

Mak-mak yang dah melahirkan anak mesti pernah / biasa dengar kan?


Sebelum aku mengulas lebih lanjut mengenai caesarean section, isikan pemahaman kalian mengenai apa itu caesarean section ;



Caesarean section (often C-section, also other spellings) is a surgical procedure in which one or more incisions are made through a mother's abdomen (laparotomy) and uterus (hysterotomy) to deliver one or more babies.

A Caesarean section is often performed when a vaginal delivery would put the baby's or mother's life or health at risk. Some are also performed upon request without a medical reason to do so, which is a practice health authorities would like to reduce

Medical uses[edit]

Some medical indications are below. Not all of the listed conditions represent a mandatory indication, and in many cases the obstetrician must use discretion to decide whether a Caesarean is necessary.
Complications of labor and factors impeding vaginal delivery, such as:

Terima kasih abang wikipedia.

Selalu sangat aku dengar, kalau sebut je czer, mesti respon - "Owh, tak sakit pun,"

Bagi aku, orang yang bagi jawapan tu adalah kategori orang yang;


  • Tak pernah melahirkan anak secara pembedahan - jadi dia rasa perut dibelah, dilapah ni tak berapa sakit sebab dia tak pernah rasa
  • Pernah melahirkan anak secara pembedahan , cuma dia nak tunjukkan kat 1 dunia tak sakit pun walhal dia tak tahu kesan akan datang apa dia

Meh nak ulas lebih lanjut mengenai kelahiran secara pembedahan ni yeeee..

Method bersalin - aku jatuh dalam kategori emergency c-sect. Pembedahan secara kecemasan. Mentally tak bersedia. Jadi birth plan yang diprepare sejak sekian lama dah ke laut sebab tak plan untuk dibedah sebab aku sentiasa berharap yang aku boleh deliver normal. Jadi, semasa aku disorong ke bilik pembedahan tu, aku disuntik sejenis ubat bernama EPIDURAL. Kalau orang bersalin normal, EPIDURAL adalah pilihan. Tetapi kalau kategori czer, janganlah sesekali cakap jangan, kalau cakap jangan, tahniah kerana anda sanggup dibelah perut tanpa bius. Orang bersalin normal pun nak meneran pun sakit. Ni belah kot??

Kesakitan - Czer senang cakap, sakit kemudian dan selamanya berbanding normal ; sakit dahulu, senang kemudian. Kenapa aku cakap camtu? Okay,meh aku ulas ke subtopik yang lebih mendalam:-

  • Post bersalin (selepas bersalin)
Tak boleh bangun lepas bersalin. Masa aku bersalin dulu, habis operation dalam 11.40 camtu, kul 6 petang esoknya baru boleh bangun, itu pun atas desakan nurse di hospital tu. Perut kena pegang, rasa bergoyang-goyang. Pakai beg kencing, lepas 1 hari baru tanggal. Nak angkat badan dari baring pun takut sebab sakit. Rasa mcm perut kosong sangat & takde sokongan.
  • Bengkung
Tak boleh berbengkung pada awal bersalin. Sebab benang jahitan & klip kat perut masih lagi baru. Naya kalau jarum terbukak. Memang ibarat serah diri kat doktor dijahit hidup-hidup laaaa.
  • Menyusukan anak
Posisi menyusukan anak lepas dibedah memang tak sama macam ibu bersalin normal. Sebab perut kan. Kena mengiring je boleh. Nak pangku tak berani, terletak kat perut yang baru lepas kena lapah tu, naya laaaaaa..
  • Buang air besar
Kalau ibu bersalin normal takut buang air besar sbb takut jahitan terbukak, yang czer pun apatah lagi! Nak meneran buang air besar kan dari urat perut. So bayangkanlahhhh. Hehehehe
  • Pemakanan semasa berpantang
Nak luka cepat sembuh? Orang dahulu kala kata, makan jeli gamat, pati harun kan? ITU DULUUUUUUUU.. yang applicable untuk ibu bersalin normal. Kalau bersalin czer, kena elakkan sebab khuatir organ lekat & keloid tumbuh kat bekas jahitan tu. Kalau makan pati & gamat ni, ibarat kita memaksa sel2 kulit bercantum secara tidak semulajadi. So, paham-paham jela.. doktor pun tak menggalakkan makan pati & jeli gamat tu
  • Berpantang
Ibu berpantang jika pantang makan 44 hari, pantang bersama 100 hari kan? Tapi ibu bersalin czer, dua-dua pantang 100 hari! Dan angkat berat memang pantang sampai bila-bila. Bahaya sebab ada kes angkat berat, jahitan terbuka!
  • Zuriat
Ibu bersalin normal memang tiada masalah nak tambah ahli TAPI ibu macam aku, kena jarakkan kehamilan.. kalau tidak, siap sedialah kena belah perut buat kali kedua. Paling kuat kena jarak 2 tahun untuk bagi luka & jahitan sembuh
  • Sengkak
Selalunya nak akhir hari berpantang ibu2 akan sengkak rahim kan? Aku sampai la ni tak sengkak lagi. Tukang urut semua tak berani kalau bersalin operate nak menyengkak ni. At least 1 tahun baru dia berani nak sengkak. 
  • Bentuk badan
Kalau ibu bersalin normal, memang kelebihan banyak pada anda. Boleh berbengkung jawa, keretapi, lilit, zig zag, just name it! Dari pinggang ke kaki dibengkung, lepas 44 hari badan cun macam Miranda Kerr. Kalau aku? Pakai bengkung ZAP ON yang khas di pinggang je, itu pun kena ejas jangan kena tempat jahitan kat perut tu. Aku pernah cuba bengkung zig zag tanamera, pergh..rasa menyucuk! Terus sakit.. n skrg masih pakai bengkung ZAP ON, dah longgar n lus da bengkung tu sebab kerap sgt pakai. Itu pun masih struggle nak berbadan macam anak dara ok?
  • Kewanitaan
Ada sesetengah ibu yang boleh bersalin normal tapi dia pilih nak bersalin operate atas alasan taknak bahagian sulit tu 'berubah'. Namun harus diingat, jika perut kita dilapah untuk mengeluarkan seorang bayi, rasa - rasa ada kemungkinan tak angin masuk melalui perut? Lagi berisiko tau. Angin senang je masuk melalui perut kita yang dibuka semasa proses pembedahan berlangsung




Jadi, kepada rakan-rakan, kenalan, blogwalker di sana, jika anda rasa ringan mulut nak kata bersalin operation adalah senang macam potong kek birthday, fikir dulu berulang kali.

Mana - mana kaedah bersalin mahupun normal ataupun pembedahan, masing - masing ada kesakitannya yang tersendiri & ganjaran pahala di mata Allah tetap sama.

9 comments:

suhailah hamid said...

Beyul tu. Sue dah merasai pglmn bersalin czer dan normal. Alhamdulillah Allah dah bg rasa sakit kedua duanya.

Sheila Salim said...

assalamualaikum hani... takpelah. pengorbanan seorang ibu lahirkan zuriarnya.. semoga anakanda kita sihat, jadi anak yang soleh & solehah.

next baby, mana tau rezeki awak dapat bersalin normal. in shaa Allah...

Raihanah Ahmad said...

saya anak first pun czer. memang faham perasaan tu. 2nd saya normal. insyaallah u pun boleh. set siap2 dalam minda kita boleh normal. insyaAllah boleh

misz sheyla said...

dulu masa kita nak bersalin dah 7 cm menjerit2 suh doc ceaser..sebb xtahan sgt sakit...time tu fikir nk cepat je..hehe tpi ngeri gak dgr cerite org kn c-sect...

Z@i Z@mR33 said...

dr pglmn kwn2 klau yg emergency czer mmg kengkadang rs sakit ms kena toreh.mybe x cukup time ubat nk serap smua docte dh potong sbb nk slmtkn baby.

utk sy mmg dh tau dr awal czer sbb songsang.ms czer mmg la x sakit tp lps abes bius merasa la sakit tu smpai skrg dok nyilu2 lg klau ank naik atas perut

AinulMalik said...

salam kenal, saya dua2 anak dah czer, nampaknya kali ketiga memang czer lah jawabnya :)

Anonymous said...

Salam ibu2..nk tye pnglmn ibu yg czer?dlm pntg ibu2 berbengkung n bertungku (kt bhgian ats perut bkn kt jhtn) x?

Nor Izana said...

zana mohon share ye ;)

Nor Izana said...

zana mohon share ye

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails