Tuesday, March 17, 2015

Biskut Teething Homemade Untuk Baby - Mari Membiskut!

Assalamualaikum!

Korang pernah tak suatu masa dahulu tak reti buat sebilangan tugas, tup tup belajar sendiri eh aku berjaya buat sambil puji diri hebat? Aku pun macam tu.

Bayangkanlah dari tak pernah buat biskut raya boleh reti buat biskut bayi. Ok, biskut anak. Tsk

Ikutkan aku ni bukanlah baking person, malah sedari kecil memang oven kat rumah sekadar perhiasan sebab dah lama rosak. Jadi masa kenduri kahwin dapat pula hadiah oven pembakar, teruja jugak. Tapi tak tahu nak bakar apa masa tu. Paling hebat pun buat cheesekut. Itupun xperlu beroven bagai.

Jadi bila dah pegang takhta mak - mak ni, belajar itu ini, mula lah meluap2 nak buat sesuatu untuk si kecik ni. Sofia dah 11 bulan dan tiba masanya untuk dia makan benda selain bubur. Jadi aku cuba jaya la membuat biskut gigit untuk dia. Padahal gigi pun tarak. 





Maka berbekalkan oven hadiah kahwin jenama Pensonic aku pun mulalah mengorak langkah menjadi pembakar biskut yang berjaya. Kelasss kan. 

Mula-mula cari bahan asas. Since mak Safiyah Sofia ni jenis poyo / paranoid tak bagi anak makan makanan bergaram bergula buat masa ni, maka tepung atta yang dikira selamat menjadi pilihan. Oh ya, tepung atta ni anda boleh cari di mana-mana supermarket ya. Brand baba's pun ada. 



Percubaan pertama aku mulakan dengan buat roti keras. Sapu unsalted butter kemudian bakar. FAILED. Roti hangus keras kejung. Fine, mak dia memang tak reti baking. Tapi itu tidak bermakna aku akan menggantung apron aku sebegitu sahaja ya. Muahahahaa. Kucuba pula dengan pembuatan biskut.

ni rupa biskut selepas diacu. gigih beli cookie cutter kat Daiso bentuk gingerbread. Yang memanjang ada garis2 tu guna garfu jer.


Hasilnya. Nampak ada yang hitam? 


Sebenarnya percubaan pertama aku lupa nak snap. Hitam legam hoi. Dah macam biskut arang aku tengok. Kesian pulak aku nak bagi anak aku makan biskut legam gitu. 


Sebelum Safiyah Sofia rasa, memang aku la yang rasa dulu. Agak ketepungan & kurang manis. So aku agak perisa kurang banyak aku sumbangkan ke dalam acuan.



Minggu berikutnya, aku cuba jaya lagi. Dan Alhamdulillah menjadi!

Nampak tak ada pembaharuan? Siap ada bentuk dan lubang - lubang okeh!

Aku buat uji rasa. YES!! ada peningkatan. Dan aku bagi encik suami rasa, dia pun suka.


#babySS pun suka. Ummi laaaaagi berganda suka. Ngeeeeee





Tengok. Muka budak kecik makan pastu nak sedekah sikit kat ummi dia. Dasar pemurah hati macam ummi kan kan kan?


Nak resipi?


Biskut teething homemade perisa kurma & kismis

Bahan - bahan

Tepung Atta - 2 cawan
Tepung Jagung - 1 cawan
Tepung Kastard - 1 sudu
Cream Cheese
1 cawan unsalted butter
Esen vanilla
Puree buah 1 cawan - aku amik puree kurma & kismis sebab manis semulajadi


Pukul butter sampai kembang sekembang alam. Masukkan cream cheese, pukul sampai sebati jugak.

Kemudian masukkan esen vanilla, puree buah , tepung jagung & tepung kastard & gaul hingga sebati. 

Masukkan tepung atta ke dalam adunan, uli & gaul sampai padat & kenyal

Bentukkan acuan mengikut suka anda. pakai cookie cutter pun bole. Garfu pon boleh. Ikot daya kreativiti anda.

Preheat oven 150 darjah (kepanasan atas bawah). Masukkan selama 20 minit. Adjust takut terlebih bakar.



Biskut ni tak mudah pecah kalau pandai ejas sukatan. So far biskut Sofia xsenang pecah =)



Kalau dah cuba bagitahu la ye apa rasa dia!

8 comments:

suhailah hamid said...

Mmg berminat nk cuba tp x de oven...

~ Akmar ~ said...

wahhh selera sofia makan ni

Raihanah Ahmad said...

sedap tu.. nanti boleh cuba bila baby i boleh makan nanti

tiga lalat said...

salam. hee rajinnya buat biskut ;p

Sachi Asukai said...

awesome and cute biscuits! comel babyyyy youu! :D

http://sachinosekai.blogspot.com/2015/05/destinasi-idaman-dan-impianku.html

sheila said...

Rase nak mencuba resepi ni utk si kecik ni..

Aisyah Humaira Raden Anwar said...

Wah hebat! Boleh saya tahu cream cheese letak brapa gram ye?

Ummi Tiqah said...

nampak smooth je biskut yang 2nd attempt tu. hehe. Akak pon nak cuba ni, tu yang cari resepi. Thanks for sharing

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails