Sunday, October 26, 2014

Lahirnya Safiyah Sofia ke Dunia - Part 4 (2nd Last Episode)

Maaf kerana agak lama & berkurun baru nak update balik. Dan pembaca pun mesti dah malas nak tahu kan? Tapi untuk bagi si kecil bernama Safiyah Sofia baca bila ummi dah tiada nanti, at least boleh dia kenang pengorbanan ku ni. Hiks!

Masa aku mengeluh kesakitan tu, fikiran dah bercelaru dah. otak aku hanya menjana 1 keadaan :


MATI

Mula-mula aku didatangi seorang nurse, dia tanya

"Kenapa ni? Sakit kat mana?"

Aku masa tu cakap pun dah berterabur, yang aku ingat

"Sakit.. Sakit.. Badan saya sejuk sangat.."

Walhal masa tu, aku berselimut selapis, tetap tak mampu membendung kesejukan yang aku rasa!

Nurse dah panik. Dia pegang dahi aku. Panas! Dia panggil nurse lain, minta bawakan beberapa helai selimut. Datang nurse lain bersama beberapa helai selimut seperti yang diminta. Lalu diletak atas badan aku, diselimutkan sampai ke paras bahu.


"Dah ok x?" Nurse tu tanya

"Sejuk.. sejuk.." badan aku mula bergoncang, menggigil. Aku rasa tu permulaan nak jadi sawan. Sebabnya kalau kita tahan badan dari menggigil, boleh stop sendiri. Tapi ni menggigil yang tak boleh berhenti. Macam kena goncang!

Nurse tu dah panik gila.

"Tolong peluk saya. Saya tak boleh berhenti menggigil"

Nurse tu cepat2 peluk tubuh aku. "Dik, mengucap dik.. Ingat Tuhan.."


"Sakit.. saya rasa sakit kat tangan saya ni.." aku angkat tangan kanan yang tengah menggigil tu.

Bingkas nurse tu bersiap bersama rakan lain, memulakan prosedur mencabut tiub air di tangan aku. Dan dalam masa singkat, goncangan badan aku beransur kurang, lega selega leganya..

Nurse cepat2 check suhu tubuh aku.

"Awak demam ni,"

Mana taknya demam, dah salah cucuk tiub air. sampai demam aku dibuatnya.

Aku diberi ubat demam, dan barulah aku boleh tidur dengan lena malam itu...


Hari keesokannya

Masih tidak dibenarkan makan disebabkan dah dua hari aku bleeding berturut. 

Pagi, macam biasa, doktor akan buat lawatan kat setiap katil pesakit. Masih kuingat masa tu doktor berbangsa India menghampiri aku. Nurse menterjemah bahasa perubatan dari buku laporan yang berada kat meja katil aku.

"Kamu kena puasa ya hari ini, dah dua hari berturut kamu bleeding ni. Kalau boleh, jangan lasak & banyak bergerak. You kena baring sahaja di katil ni ok?"

Aku diam, mengangguk lemah (padahal lapo ni)

"Kalau you bleeding lagi, i takot nanti u kena deliver premature, "

"Eh, taknak doktor, huhu.."

"So, you kena duduk & jangan banyak bergerak ok?"


Aku dah mula risau. Risaukan baby dalam perut ni. Baru je 32 minggu a.k.a 8 bulan. Kalau dia keluar awal, boleh ke dia nak survive? Mendengarkan cerita dari akak yang baru lepas bersalin secara pembedahan pun, tak sanggup rasanya. Perut baru je kena belah, anak di wad ICU, kena tahan lama. Kesian rasanya masa bersembang dengan akak tu.

Sepanjang hari aku jadi murung. Senyap memanjang. Nak bersembang dengan Kak Eton pun takde mood. Susah hati walaupun orang kata, tak elok susah hati, kesian kat baby tapi nak buat camner, hati rasa tak tenang.

Sampi satu masa tak sedar, air mata meleleh laju je kat pipi. Mungkin ini balasan Allah atas semua perilaku aku kot, dalam pada sedar tak sedar aku ada aniaya orang, sakitkan hati orang, jadi Allah bayar cash atas apa yang aku rasa ni.

Suami whatssapp pun aku balas dengan nada sedih. Aku tahu aku tak patut buat dia risau, tapi pada keadaan begini aku sangat-sangat perlukan dia sentiasa kt sisi aku, tapi apakan daya, dia perlu mencari rezeki untuk kami. (nangis..)

sampai lah suami post komen kat wall FB ku..


Terharu.

Walaupun bukan dia yang mengandung, tapi perasaan ambil berat beliau amat menebal terhadap aku.


Dan macam biasa, setiap hari mesti incik suami akan datang melawat. Walaupun banyak kerja mana pun, dia tetap luangkan masa datang melawat aku kat hospital. Dan hari itu, aku mengadu pasal apa yang berlaku, sambil nangis-nangis.

Suami hanya mampu menyuruh aku bersabar dan aku berulang kali meminta ampun sepanjang usia pernikahan yang belum mencapai setahun jika ada berlaku kekasaran & kekhilafan. ='(


Malam.. seperti biasa.. hati aku berdebar - debar. Aku mula fobia dengan waktu malam. Sebab semalam dah bleeding. Janganlah harini bleeding lagi.

Jam dah menunjukkan waktu pukul 9.30 malam, fuh, jantung berdegup laju je masa tu. 



Dan.. tiba-tiba.. ku rasa ada benda panas mengalir!!


OH NO.....!!

4 comments:

Sheila Salim said...

assalamualaikum awak.. terkedu baca ni.. takpelah, ini bahagian awak. baby SS pun dah besar dan sihat walafiat. alhamdullilah. tu bleeding ke @ dah pecah air ketuban? jeng jengg jengggg. masa tu sheila siap whatsapp nombor awak.. risau dgr kemungkinan awak akan bersalin awal =______='

suhailah hamid said...

Berdebarnya baca kisah hani. Sedih pun ada. X pe pglmn berharga tu.

misz sheyla said...

takut gak baca...pengalaman org lain2 kan...xdpt bayangkan perasaan awak time tu

Sya Mimie said...

Asslmkm.. Bila dh alami sakit bersalin tu, dpt rasa juga situasi awk..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails