Wednesday, June 30, 2010

JPA: Hampir Selesai Sudah ^^,


Salam semua! Maaflah,bukan tiada entry menarik hendak dikongsi,tetapi entry kali ini lagi menarik dan sangat penting untuk dikongsi walaupun tarikh hari ini sudah 30 hb! Dan yang penting entri ini KHAS untuk pelajar batch 0607 Fakulti Perakaunan Universiti Malaya sahaja ya!



Memperlihatkan pada 3 keping gambar di atas,pasti ramai dapat mengagak,bukan?
aku ke JPA untuk urusan lapor diri(hinggakan terpaksa ambil cuti sehari semata-mata nak uruskan hal penting ni)

Ok,kepada yang tidak hantar lagi atau masih dalam proses hendak mengumpul 4 jenis doc penting tu,jangan gelabah,jangan risau ok? Ini kerana, asalkan kamu semua hantar doc yang ada pun,jadilah,janji hantar!

Ok,ini adalah barang2 yang aku hantar by hand ke kaunter JPA tadi;

1. Borang Pendaftaran Tamat Pengajian
- kalau ada yang menimbulkan kekeliruan seperti kelas kelulusan, ikatan perjanjian, rancangan biasiswa, xisi pun tidak mengapa kalau tiada kena mengena dengan korang. Janji isi info penting korang seperti nama,alamat,emel,universiti dan yang korang tahu.

2. Salinan ijazah/Diploma/Surat Pengesahan Senat
-Menurut perbualan aku dengan kak Sue,kak Sue kata surat Pengesahan Senat kita akan terima lepas terima ijazah,dan salinan ijazah tu sah2 la akan dapat lepas majlis graduasi nanti,maka,akak Sue kata, surat akuan pengesahan tamat pengajian tu pun boleh digunakan sebagai 'ganti sementara' untuk JPA. Tau x surat akuan pengesahan tu? Alaaa.. surat yang menyatakan korang tu pelajar UM,no matrik,no kad pengenalan dan surat tu nyatakan korang konvo bila.. korang sume mesti dah isi kat fakulti siap2 kan? so guna surat tu pon da ok. So,bila dah dapat salinan ijazah & Surat Pengesahan Senat,barulah terus dihantar ke JPA balik.Jangan xhantar pulak! Paham idok ni? Oh ya,jangan lupa pengesahan ok!

3. Salinan transkrip peperiksaan
-Salinan ni termasuk dari Tahun 1 sampaaaaai la korang Tahun 4,dan result terkini Sem 2 09/10 tuh,kena hantar tau! Siapa2 yang hilang slip ,bole mintak kat fakulti printkan salinan dan kalau siapa2 yang jauh dari fakulti,print je kat sistem UMISISWEB tu,pastu sahkan. Janji hantar ok!

p/s: sangat bengang dgn akak Seksyen Peperiksaan(nama xpyh sebut) kerana layan acuh tak acuh,pastu bila ditanya pasal slip sem 2 09/10,dia kata baru hantar isnin hari tu,xkan xsampai lagi? Bila ditanya, "mana saya tau sampai bila,tu sume kerja posmen". Padahal aku dah bayar hutang dah LAMA gila kot,xkan slip xsampai2 lagi?? Sudahnya aku mintak Fakulti watkan salinan tok aku,slip asli sampai kini xsampai lagi! :( Bab hutang laju je mintak,bila dah bayar... hurmm..=(
Pulangkan slip ku....!! :(

4. Bukti Permohonan Pekerjaan dengan Pihak Berkuasa Melantik Persekutuan
-kalau korang perasan,korang mesti dah daftar kan untuk memohon kerja kat laman web SPA. Btol x? Siapa2 yang baru mendaftar,kena tunggu 3 hari,baru dapat semak kat sistem menggunakan aplikasi semakan online permohonan. Dan kalau korang bernasib baik, SPA akan terus hantar surat Akuan Permohonan Pekerjaan ke pintu rumah anda. Surat tu kecik je,ala2 slip dan berbackground kaler biru. ha,surat tu la korang potostat,pastu hantar ke JPA sebagai bukti. TETAPI,kalau tak dapat lagi,korang print je kat laman web korang dah semak tu, trus anta. Ok?

Ok. Paham dah? If dah paham,jangan risau jangan runsing,hantar je docs yang ada.

Dan,kalau yang dok jauh dari KL tu,jangan susah payah g turun KL semata-mata,pakai pos,faks,emel pon da boleh,guna alamat yang diberi dalam surat tu ok!

Hampir selesai kerana hanya salinan ijazah/surat pengesahan senat je yang xdihantar. Oh ya,jika anda dah pos doc no 4,kemudian tiba-tiba saja bertukar permohonan jawatan,sila hantar kembali bukti yang terkini supaya JPA update dengan perkembangan anda. Ok?

Any Question? :p

website penting!

JPA
SPA


Antara sebab aku terlalu 'eager' nak bekerja dengan kerajaan,lihat gambar di atas ni pun dah cukup!

Sila lah ambil saya bekerja dengan Kerajaan,dah tanggung belajar ni,inilah masa untuk saya membalas jasa! *ayat bodek*

Last but not least,siapa yang tak nak kerja kerajaan kan? Rugi Besar la wei! :D

Hadoi... Esok Kerja! :(

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails