Monday, August 18, 2014

Lacte Duet pilihanku :D

Blog ni dah bersawang habis. Selama aku bersiaran dari zaman belajar hinggalah dah anak sorang, tak pernahnye dapat cek dari NuffNang. Sedih x? Padahal diri ni bukan femes macam blogger retis kan?

Ok, back to basic. Meh aku rumuskan pasal pam pilihan yang selama ni aku dok confuse nak memilih. Tengok tajuk pun dah tahu kan?

Bulan lepas, kepala duk pusing fikir pam apelaaa yang aku nak beli untuk double pumping ni.. senang nak buat power pumping, nak tambah supply lebih dari demand, dan masa tu aku join group FSOT baby goods kat facebook.

Nampak lah sorang hamba Allah ni jual preloved item. Dan item tu ada pam Lacte Duet!

Ok, korang mesti kata eeeee geli weyh pakai pam bekas perah b** orang. Kan? Kan? Bagi aku, lagi geli beli spender terpakai dari breastpump terpakai. Bezakan tempat paling senang kuman merebak. Kan?

Aku pun inbox la hamba Allah ni, dan kebetulan dia pon nak letgo Spectra M1, ha, cantik sangat lah tu kan. Taaaaapi...

Tapi dia duduk Sarawak. So, aku tak boleh nak mengetest pam tu samada serasi ke idok. Hampa disitu.

2 minit kemudian, lampu mentol menyala di atas kepala ku, alang-alang aku nak membeli coklat MOMs kat kedai PumpontheGo kat Kelana Jaya tu, boleh lah mengetest pam tersebut kan?? Bijak tak?? Kekekeke..

Hujung minggu pun dah tiba, maka tibalah masanya untuk pergi ke kedai tu. Masa mula-mula masuk tu agak penyegan gak lah, yela aku bukan nak beli, tapi aku nak test jer! So aku buat-buat la berminat nak beli, siap minta staff situ tolong testkan lagi! (hadoi teruknye aku ni..)

So, aku try lah Spectra m1 & Lacte Duet;

maka pada pandangan aku 

  • Suction Spectra m1 agak kuat, baru level 3 dah sedut kuat, macam Lacte ada 8 level xsilap, suction Lacte ok, xberapa sakit bagiku
  • Dari segi kesenyapan, Lacte lah paling senyap! Staff tu sendiri kata Spectra memang ada bunyi gak, tapi taklah kuat mana.
  • Lacte ada silicon breast shield, yang lembut2 tu. So ada efek selesa la nak mengepam kan. Spectra xde, just corong je
  • Dari segi saiz, Spectra menang sebab comel, cuma Lacte besar sikit. Ala sikit je pun, boleh gak bawak 1 tangan 
  • Ha, yang ni memang aku suka sangat kat Lacte;ada dua motor dimana boleh adjust level di sebelah kanan n kiri berbeza ikut suka. Kalau Spectra dua2 sama level, sebab kongsi 1 tubing dan 1 motor sahaja.
  • Last but not least, Lacte leh wat single pumping! Tu yang seronok tu :D Spectra kena attach dua2, kalau wat single, nanti lagi sebelah pam angin je, so no suction.
  • Kelebihan Spectra m1 ni sebab dia built in rechargeable battery, macam handphone.. tapi... Lacte pon bolehhh. Boleh pakai powerbank.. Apa susah kan.. :p
Jadi aku telah sebulat hati berkeputusan untuk membeli pam Lacte, dan kenapa ek aku xbeli trus kat kedai tu kan? Sebab harga berbeza.. hamba Allah tu jual RM390.00 include postage, manakala di kedai tu jual RM470.00 bersekali free gifts yang aku dah ada..


So, welcome to mama ye Lacte Duet.. setelah sebulan penggunaan sangat berpuas hati. Barang dapat memang dalam keadaan sangat-sangat baru, sebabnya owner tu baru pakai 2,3 kali. Warranty pun tamat April 2015. Punca owner tu letgo? Sebab dia nak pakai Medela Freestyle..



.......Dan sekarang ni pula tengah menunggu kehadiran ahli baru... nama dia FREEMIE! (pening suami daku hoi)


Tak sabar rasanya. Hujung bulan depan ni dapatla. Haha obses giler kan?

Tapi ini bukan breastpump, dia pengganti botol & corong breastpump tu.. gunakan semasa berada di pejabat.. so takdela makcik-makcik mengutuk asal aku masuk bilik je buat 'projek'.. so sambil bekerja di meja boleh la aku ber-FREEMIE pula..


Alhamdulillah, FREEMIE sesuai dengan Spectra M1, Medela Freestyle, Autumz Passion dan.. opkosla my dear Lacte Duet kan???

So pada yang menunggu review dari Lacte Duet.. ni dia!


Kesimpulannya, Lacte Duet ni mampu milik & setanding dengan Medela Freestyle! Thumbs up! :D

13 comments:

zulhatfiaziz said...

wahh.. aktif lagi berblogginggg...

honey.soffya said...

Salam sy nk tnye.. Sy pon berminat nk bli lacte.. Tp sy nk tnye.. Lacte ni bunyi die senyap cmne ye? Kalo sy pam dkt meja ofis, org dkt kiub sblah bole dgr ke?? Skang pam sy gune bsg sgt..

Honey Lalala said...

@zulhatfi - harusssslahhhhh :D

@honey.soffiya - Senyap sungguh,memang senyap mcm dgr gegar tp xkuat.. kalo cover dengan kain tutup motor tu pon mmg xdgr..sbb tu sy decide nk beli Freemie gak, sng sbb senyap, trus pam di meja ;)

omar sobahmarlinda said...

Dear...boleh tahu kat mana nak beli freemie ni and berapa rm?

Wan Nor Azwani Wan Abdullah said...

Salam sis.. blh sy tau mane sis beli cup freemie

Siti Khamilah binti Zakariah said...

Spectra M1 boleh single pump.. i cabut tiub jadi 1.kalo nak double pasang je dua tiub..

Siti Khamilah binti Zakariah said...

Spectra M1 boleh single pump.. i cabut tiub jadi 1.kalo nak double pasang je dua tiub..

Anonymous said...

I pun baru beli lacte duet nak cuba dgn my freemie...

Nor Fadilah Yaacub said...

Ada sesiapa nak freemie.saya nak let go.guna dalam 3 bulan.whatsapp +600134036599,nak jual RM 180 termasuk postage

Zara Qaleesya said...

Freemie yg baru ke lama ye?

Anonymous said...

As salam sis..nak tnya..lacte duet ni byk x part yg kena basuh?

amanie said...

salam sis.. thanks for sharing.. ape function freemie tu ye.. mcm mna guna, dan berapa harga? saya skrg tgh survey breast pump utk anak first... inshaallah may nanti.. tu yg dok godek2 pasal breast pump ni.. freemie tu mmg ada dlm set kalau kita beli baru ke die add on accessories?

Eliana Nur said...

Ada lg tak freemie.wasap saya kalau msih ada 0195720407

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails