Thursday, October 30, 2014

Lahirnya Safiyah Sofia ke Dunia - Part 5 (FINALE EPISODE)

Bersambung...


Aku dah mula panik! Takkan darah lagi??

Aku sengetkan badan dari tempat duduk, 


YE, MEMANG DARAH!!

Dan masa tu nurse & doktor pelatih bergegas mencapai peralatan & tirai katil mula ditutup untuk buat pemeriksaan. 

Kemudian nurse pasangkan alat CTG untuk pantau baby dalam perut sekali.

"Doktor, darahnya memang banyak & non stop. Kena buat sesuatu ni"

Sesuatu ni? Aku dah kaget. Kena operate trus ke malam ni jugak?

Jangan la.. jangan la..aku tak bersedia lagi ni. Muka aku dah nak nangis dah. Macam budak kecik takut kena cabut gigi gayanya.

Kebetulan hari tersebut, doktor pakar incharge malam tu. Dia datang dalam 3 minit kemudian, tengok buku laporan aku & dengar explaination nurse & doktor pelatih yg memeriksa aku td.

Dia datang kat aku,

"Puan Sofahani, saya harap puan dapat bertenang ya. Puan mengalami bleeding yang tidak berhenti & ini akan membahayakan bayi dalam kandungan. Puan ada rasa contraction tak?"

"Tak pun doktor, saya tak rasa apa-apa" air mata aku mula jadi murah, nak meleleh.

"Dari keputusan CTG ni, ada contraction, betul awak tak rasa?"

Aku mengangguk lemah. Muka memohon simpati.

"Begini ya puan, memandangkan bleeding pun tidak berhenti, kami terpaksa selamatkan bayi puan dalam ni, sebab ini akan bahayakan nyawa puan & bayi kalau kami tak betindak cepat. Jadi kami terpaksa buat emergency operation ke atas puan ya"

Bagai terpukul dengar ayat tu. Macam tak percaya, aku akan bersalin?? Hari ini??

"Puan bersiap sedia tukar baju untuk ke bilik pembedahan ya,"

Kak Eton & kawan-kawan yang lain dah risau. Memang kelam kabut masa tu. Cepat-cepat aku call husband, sambil nangis-nangis.

Selesai urusan memaklumkan ahli keluarga & menyerahkan barang peribadi kepada kawan-kawan, aku mula diletak ke atas stretcher (betul ke?) untuk di bawa ke OT (Operation Theatre). Masa diangkat tu pon masih terasa darah tu mengalir. Habis basah katil tu. 

Ya Allah, selamatkanlah anak aku di dalam ni. Takpelah nak, nak keluar awal pun keluarlah asalkan selamat.

Masa tu memang dah tak boleh tunggu suami sampai dah, sebab dah tahap emergency kena operate la tu jugak. Rasa sedih pun ada, disorong oleh nurse ke OT tanpa ditemani suami kesayangan di sisi. Sedih sangat masa tu ='( (Maka beruntunglah korang yang suami teman tengok korang bersalin tuuu)


----------------------------------------------------------

Bilik Operation


Sampai je bilik tu, serius rasa sejuk. Sejuk sangat! Memang sejuk sampai tahap kena pakai sweater. Maybe nak mengelakkan bakteria/kuman membiak dalam suhu macam tu.

Dalam pada sedih/saspen/riso/nebes nak kena belah perut tu, sempat lagi doktor cheer-up kan aku. Siap kata, 

"Jangan risau ye puan, jangan panik, kejap je ni,"

Aku tahu kalau diorang kat tempat aku pun panik gak, tapi tu sume nak menyedapkan hati jer.

Dalam tempoh tu, aku kena tandatangan surat pengesahan/consent letter untuk bersalin secara pembedahan. Tanda tangan pun da herot berot masa tu.

Sambil menunggu, aku dibaringkan ke meja pembedahan(meja ke?) macam katil je xsilap.

Kemudian, doktor pakar bius datang, nak suntik EPIDURAL di tulang belakang aku.

"Puan, duduk & pegang bantal ni ye,"

Sambil pegang bantal tu, aku terasa suntikan dari belakang. Bagi aku, suntikan tu tak sesakit suntikan DEXA (suntikan mematangkan paru-paru baby). Dan dalam tempoh xsampai 20 minit, paras pinggang dan kebawah terus rasa kebas, cubit pun tak rasa.

Tak cukup dengan itu saja, kiri kanan tangan kena cucuk tiub air, nak mengelakkan aku dehydrate & prepare takut aku hilang darah banyak. Kemudian di bahu pun kena cucuk, dan masa tu aku dah mamai sangat so pasrah & menyerah jela..

Kain tirai diangkat dari paras dada bagi menghalang aku nampak apa berlaku disebalik kain tu. Tapi aku tetap dapat rasa. macam semut2 berlari atas perut. Mungkin pisau tu tengah toreh perut aku? Wallahualam.. 

Aku dibius separuh badan, jadi aku masih boleh mendengar & merasa sikit-sikit. Part yang paling aku takleh lupa, aku rasa bahagian perut aku ditekan sekuat-kuatnya (aku tak rasa sakit pun), tapi rasa ditekan tu macam rasa orang tengah kopak buah durian. Haaaa camtulah rasa dia.

Tepat 11.19 malam, 8 April 2014, lahirlah anakku melalui kaedah pembedahan. 

Masa tu, aku tak sedar bila anak aku nangis, dah keluar ke, tahu-tahu dah siap. Masa jahit tu pon rasa perut digoyang-goyang. Bayangkan kalau dijahit di perut tanpa bius? PERGHHHHHHH~

Selesai upacara pembedahan,aku ditolak keluar dari OT. Nampak lah muka suami menunggu di luar, dan aku diletak sebentar di 1 bilik untuk dimasukkan air ke dalam badan.

Masa tu rasa alam berputar-putar, pening. Kalau berdiri silap-silap leh jatuh,pening sangat. Disebabkan pening ya amat, terus aku terlelap dalam bilik tu...


Dalam hati masih tertanya, anak aku macam mana? Kenapa doktor tak tunjuk anak masa lepas dikeluarkan? Mungkin ada sebab.. 

Alhamdulillah, janji anak selamat dilahirkan & gugurlah dosa ibu yang melahirkan bayi ibarat seperti daun kering yang gugur...

Lepas setengah jam direhatkan di bilik khas, aku ditempatkan di katil ibu bersalin, dan aku nampak keluarga mertua & keluarga aku hadir melawat. Terharu rasanya. Masa tu, suami di wad NICU melawat anak & mengazankan anak kami di sana.

Esok paginya, aku minta incik suami snap curi-curi gambar anak di sana. (Kat wad NICU memang payah nak snap gambar anak)

"Sayang nak tengok ke? Abang takut nanti ayang nangis,"

"Tak pela, nak tengok gambar anak,"

*Sent*

Dan inilah gambarnya pada usia 1 hari. Menggunakan tabung pernafasan.

Naluri keibuan, memang aku menangis. Sedih. =(



Sekian, inilah kisah bersalin ku yang tidak seberapa. Insya Allah kalau rajin akan ku update kisah sepanjang sebulan kena tahan di hospital ya..

3 comments:

Sya Mimie said...

Asslmkm.. Sy msa nk bersalin lngsng xsmpat bgthu suami.. Syukur semuanya selamat.. Nti cite la npa bby di nicu ye..

suhailah hamid said...

i feel u...anak first sue emergency csect juga atas sbb air ketuban dah kering.

misz sheyla said...

Ya Allah...kesiannye... memang nangis kalau tgok anak mcm ni...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails