Friday, April 21, 2017

Fitness Tracker Murah Ala FitBit


Assalamualaikum Korang!

Sementara nak kumpul bahan untuk cerita Rumahku Syurgaku Part III, aku nak share satu benda yang best ni. Rugi tak share rasanya kalo pakai benda ni sensorang. Kehkeh.


Mungkin ramai yang dah pakai kan? Korang kenal kan Fitbit? Yes, fitness tracker yang direka khas untuk orang bersukan. Macam aku yang baru reti nak insaf dan bersukan, sesuai la kan?Kalau korang perasan, model yang aku pakai ni sebijik macam model Fitbit Alta.


Masa nak beli fitness tracker ni, aku buat perbandingan dan survey dulu. Dan dah tentu la fitness tracker yang terkenal macam Fitbit ni menjadi idaman setiap orang. Tapi memikirkan harga dia yang sangatlah tak mampu milik, aku batalkan hasrat dan mencari alternatif lain.

Aku cari fitness tracker yang ada fungsi penting sahaja macam kira tapak perjalanan, pembakaran kalori, tempoh berapa lama penggunaan. Takat nak jawab call & SMS tu aku xberapa kisah sangat sebab bukan best pon jawab call guna jam. Haha

Dan kriteria yang aku cari adalah yang paling penting mesti ada paparan jam. Sebabnya aku taknak pakai dua jam. Cukup pakai FT ni, boleh tgk jam.

Alhamdulillah, FT ni menepati apa yang aku nak. Dan yang paling penting dia mampu milik!



Hah, ni dia. Banding dengan Fitbit, dah tentu la macam Beauty and The Beast kan? Dari segi kualiti, lebih kurang sama je. Cuma berdasarkan apa yang kawan aku selaku pengguna Fitbit, dia kata Fitbit lagi accurate. Tapi aku pakai ok je takde pulak masalah.

Ha, nak tahu apa kelebihan pakai FT ni?
  • Cas guna USB. Cabut je handle tepi tu, cucuk dekat charger atau USB laptop
  • Bateri tahan hampir seminggu
  • Boleh set target step, sebagai contoh target nak 10,000 step hari ni, kalau berjaya capai, dia akan vibrate dan keluar simbol piala, tanda ko berjaya capai target. So, rasa bangga la sket kan. Tapi jangan la setakat 1,000 ko set. Rendah sangat targetnya.
  • Pengganti jam. Siap ada tarikh lagi.
  • Boleh set alarm.
  • Boleh set timing nak buat senaman.
  •  Dan macam-macam lagi!
 Apa lagi, lekas-lekas ke LAZADA dan buat perbandingan harga! Yang penting murah & berfungsi!


Sunday, April 16, 2017

(RESIPI) Homemade Sos Versi Saya

Memandangkan lama sangat tak update dan bersiaran, maka ku keluarkan dua entry sekaligus!


Sejak jadi mak-mak ni, penyakit rajin mula menerpa. Tapi ikut angin la. Bila datang angin malas, penyakit rajin ketepi. Haha.

Sebut pasal sos-sos ni, kalau memasak, kita selalu guna sos untuk sedapkan masakan betul tak?

Sejak rajin baca label ni, rasa macam nak buat sos versi sihat. Maksudnya, tanpa pengawet. Bila tanpa pengawet tu dah tentu tak tahan lama. Paling kuat pun sebulan dalam peti ais belah chiller.

Di sini ku nak share kan bukti ku berjaya membuat sos homemade.




Resipi Sos Tomato

Bahan 
Tomato 2 biji*
Tomato Ceri 10 biji (taknak letak takpe, lebihkan tomato)*
Capsicum / Lada Benggala Hijau separuh*
Bawang Holland*
Gula Kabung
Garam Pink / Bukit
Cuka Epal
Tepung Jagung Non GMO

  1. Kisar Tomato, Tomato Ceri, Bawang & Capsicum. 
  2. Kemudian panaskan bahan kisar atas api sampai menggelegak.
  3. Bila dah menggelegak lama, masukkan gula kabung & garam bukit.
  4. Kemudian masukkan Cuka Epal, didih sampai pekat.
  5. Bancuh tepung jagung dengan air siap-siap, masukkan dan kacau sampai adunan pekat, kemudian tutup api.
  6. Sejukkan & Simpan dalam bekas. Insya Allah ketahanan 2 minggu bergantung kepada pengendalian.

Resipi Sos Tiram

Bahan
Kepala Udang 
Molasses
Garam Bukit

  1. Rebus kepala udang.
  2. Kisar kepala udang bersama air rebusan, tapis airnya.
  3. Panaskan air tapisan dan masukkan molasses & garam bukit.
  4. Bancuh tepung jagung dengan air siap-siap, masukkan dan kacau sampai adunan pekat, kemudian tutup api.
  5. Sejukkan & Simpan dalam bekas. Insya Allah ketahanan 2 minggu bergantung kepada pengendalian.

Resipi Sos Cili

Bahan
Cili Merah 5*
Tomato Ceri 10*
Bawang Putih 3 ulas*
Garam Bukit
Gula Kabung
Cuka Epal sesudu teh
Tepung Jagung Non GMO

  1. Kisar cili, tomato & bawang putih. 
  2. Panaskan sampai menggelegak, masukkan cuka epal.
  3. Masukkan garam bukit & gula kabung.
  4. Bancuh tepung jagung dengan air siap-siap, masukkan dan kacau sampai adunan pekat, kemudian tutup api.
  5. Sejukkan & Simpan dalam bekas. Insya Allah ketahanan 2 minggu bergantung kepada pengendalian.

Selamat mencuba!

Rumahku Syurgaku - Part 2 (Survey?)

Assalamualaikum!

Nampaknya ini tempoh paling lama blog ni tak dikemaskini. Dah 7 bulan!

Dan, masih menyambung cerita pasal rumah. Masa ditawarkan harga rumah tu, kami sebenarnya dah riki dan survey harga market menerusi beberapa laman seperti iproperty, ibilik, mudah, lelong dan macam - macam lagi. Rata-rata harga lebih kurang.

Rumah ni basic je. Kipas ada tapi dah uzur. Bilik air bocor teruk, dua-dua pula tu. Dengan pintu sopak lagi, dinding usah cakap la, berwarna warni dah macam taska aku tengok.

Sebenarnya nak kata lama ambil keputusan tu tak la lama sangat. Memikirkan beberapa faktor seperti :
  • Lokasi- Blok ni betul2 berhadap dengan Pejabat JMB. Kira kawasan tumpuan orang. So takde la rasa keseraman kalau encik suami lambat balik.
  • Keadaan rumah - macam aku cakap sebelum ni, basic unit & banyak defect. Disebabkan defect tu agen kasi diskaun 2k dari harga asal. Menengokkan grill tingkap dan grill beranda dah ada, ada la sikit penjimatan di situ.
Maka dengan pantasnya, esoknya terus setuju. Cuma beberapa perkara aku rasa ralat disitu :

  • Sepatutnya aku nego harga lagi murah sebab bila dah cakap setuju tu, aku baru nak kira kos pembaikan rumah tu. Paling busuk, bilik air yang bocor tu dah makan RM5 ribu jugak la. RM2 ribu diskaun tu hanya lepas untuk repair satu bilik air sahaja. Bila tanya nak nego, agen tu kata tak boleh dah sebab kami dah setuju dekat harga asal. Nak taknak terpaksa la redha (pengajaran)

Dan, aku mula bayar 3 peratus deposit booking rumah dahulu untuk sahkan bahawa aku ni pembeli yang betul-betul berminat. Masa tu dah mula cari bank untuk buat pinjaman perumahan. Agen tu siap nak bagi nombor pegawai bank lagi, tapi aku tolak sebab aku nak usaha cari sendiri & survey mana bank yang bagi tawaran yang menarik.

Antara bank yang aku pergi adalah :
  • CIMB
  • Maybank
  • Bank Islam
Kenapa tiga je? Sebab ketiga-tiga bank ni paling dekat dengan pejabat, jadi urusan jadi mudah kalau ada apa-apa perkara mustahak. Riki punya riki punya riki, akhirnya Bank Islam menjadi pilihan. Kenapa?

  • CIMB - Diorang tak terima rumah Subsale yang tiada hakmilik strata. Rumah aku nak beli ni masih lagi belum keluar title. Jadi agak susah di situ. Kemudian peratusan dia agak tinggi.
  • Maybank - Sama seperti CIMB. Rate pun tinggi.
  • Bank Islam - Pilihan. Kebetulan Bank Islam ada promosi Rumah Pertamaku. Jadi boleh buat 100% loan. Yang paling best, walaupun harga rumah ni xgah (yela bawah 200k) tapi pegawai dia melayan dengan sangat baik. Tak pilih bulu macam 2 bank di atas ni. Sangat helpful dan boleh tanya macam-macam sampai puas hati. Korang kalau nak cari pegawai bank untuk loan rumah nanti, cari Encik Shamsul Fahzill di Bank Islam Cawangan Kompleks MARA. Terbaik.



Tips untuk buat pinjaman perumahan

  • Survey semua Bank. 
  • Cari Bank dekat dengan lokasi rumah / tempat kerja anda.
  • Pastikan anda dapat pegawai yang bukan setakat nak kejar sales, tapi bantu anda bagaimana nak beli rumah tanpa masalah (akan ku coret di next entry)
  • Pastikan pinjaman anda islamik, bukan konvensional.
Rasanya cukup sampai sini dulu aku coretkan pasal bank ni. Nantikan entri seterusnya tak lama lagi. Hihi.

Till then, Assalamualaikum~

Saturday, August 27, 2016

Rumahku Syurgaku - Part I (Pencarian Rumah Bermula)

Assalamualaikum!

Dah lama sebenarnya nak post pasal rumah ni, cuma tangan tak menekan-nekan lagi papan kekunci disebabkan penyakit M dan S. So sekarang ni dah R, maka ku gagahkan jua menaip!

Isu pasal duduk rumah ni dah lama sebenarnya, sejak dari awal berkahwin, aku memang mengimpikan rumah sendiri. Angan-angan aku ni besar, antara aku berangan nak ada dapur sendiri, bilik sendiri, yard sendiri, ruang tamu sendiri di mana hanya aku, suami dan anak-anak aku dalam rumah tu.

Tapi bukanlah bermakna aku tak suka duduk dengan famili aku, tidak. Tapi aku kena fikir, bila duduk rumah famili ni, kena fikir pro dan kontra dia. 

Pro duduk rumah famili

  • Jimat belanja rumah
  • Balik-balik makanan dah siap masak (mak aku memang duduk rumah, so dia memang masak siap since abah pun dah bersara awal)
  • Tak perlu fikir hantar anak ke mana (since mak jaga cucu)
  • Tidur dikejutkan
Cons duduk rumah famili pulak;
  • Memandangkan bawah aku ada adik-beradik perempuan yang lain, agak tak manis la kalau kitorang terus-terusan menetap di rumah famili. Kesian juga adik-adik aku kena jaga aurat, husband pula serba salah nak naik ke bilik nak sidai baju ke beranda, kena make sure adik-adik perempuan aku tak baring bersepah.
  • Takde bilik - well, actually ada, bilik bawah tapi terlalu kecil dan tak muat untuk kami tiga beranak. So kami terpaksa tidur di ruang tamu. Agak kurang selesa lah di situ, ahli keluarga berlalu lalang kan.
  • Terpaksa buka aircond. Since abah dah pasang air-cond, si Sofia kemain mengada-ada, asal nak tidur je ber-air cond, kami laki bini tidur menggigil tau!

Akhirnya terbukak mata dan hati aku secara serius nak beli rumah, aku mulakan pencarian harta secara serius bermula bulan Jun 2015, hari-hari view rumah untuk dijual, ada yang dah dipunyai. Pernah kami pergi site visit ke satu rumah apartment berdekatan, rumah tu ground floor, menepati citarasa aku yang tak berapa gemar turun naik tangga. Malangnya rumah tu bermacam-macam kerosakan, bocor la, basic pula tu. Harga tak padan dengan rumah, RM180k. Bila check di bank, tak layak. 


Sehinggalah pada bulan September 2015, aku tengah melayari www.mudah.my, mencari hartanah sekitar kawasan rumah famili aku.

Tiba-tiba, aku nampak satu iklan ni dan aku cepat-cepat kontek orang tu. Rupanya rumah tu under agen hartanah. Agen pun agen la, kita view dulu rumah tu. Kalau tak berkenan kita cari yang lain.

Masa tanya tu hari bekerja, sabtu tu terus book appointment dengan agen tu, nama dia Stanley.

Rumah tu dekat dengan masjid, berhadapan dengan rumah kedai. Ada 7-eleven, 99 speedmart. Pendek kata, mudah la sebab banyak kemudahan kecuali takde LRT. Bas awam pun ada lalu depan kawasan apartment tu.

Masa site visit tu, rumah tu asalnya disewa oleh keluarga berbangsa Melayu Islam. Owner asal dia berbangsa Cina tapi dia tak pernah duduk rumah tu, hanya untuk disewa sahaja.

Kami pun datang tengok. Rumah tu tingkat 1, naik tangga lah juga. Kat situ ground floor macam goreng pisang panas.

Oh ye lupa nak cakap, rumah yang kami usya ni rumah sub-sale. Memang masa tu tak nak rumah baru bina ke apa, sebab kat kawasan tu takde rumah dalam pembinaan. Yang ada pun high-rise condo yang sah-sah harga RM500k ke atas. 



Pintu masuk rumah tu


Ni pintu bilik Master Bedroom


Ruang dapur. Betul-betul dekat dengan ruang tamu


Bilik kedua


Ruang tamu. Encik suami, anak bersama Stanley



Ni ke arah pintu masuk rumah


Pandangan depan dapur. Memang kalau masuk rumah terus nampak dapur. Bersepah dapur tu memang segan la orang nampak 

Harga rumah yang kami visit ni? Dalam mudah letak RM160k. Tengok keadaan rumah macam ni, dia bagi kurang ke 158k.

Korang rasa adakah aku berminat?


Kita tunggu pada next chapter ya!

Tuesday, July 26, 2016

Photoshoot raya 2016 bersama G.I Photoshoot

Assalamualaikum!

Hai, teruk nau nau. Lama kemain berjanji nk update, satu hape pun takdek!

Kalini kena update jugak, tunai...


Mood raya masih lagi tengah terawang awang, 21 Syawal tapi masih lagi belum lewat dan terlambat aku nak ucapkan Selamat Hari Raya ya!

Dan macam tahun sekian sudah, tahun ni kami buat photoshoot raya untuk kami bertiga dan kalini kami jumpa promo menarik dari G.I Photoshoot!

Aku ambil Pakej 02. Harga RM150.00, dapat sesi bergambar 30 minit, softcopy dalam DVD dan frame gambar 30x20 inci. Besar tu frame dia!

So kami setting date selepas raya. Almaklumlah kalo fotosut sebelum raya, muka memasing menahan lapar je karang. Baik buat lepas raya.

Tarikh yang dipilih 10 July, hari raya ke 5. Ok sangat la tuh. Mood raya masih lagi membara!






Ini antara hasilnya!

Sejujurnya aku memang suka gambar ni berbanding gambar raya tahun lepas, nampak lebih cantik dan mulus di situ :p

77 gambar berjaya disnap dalam tempoh 30 minit, not bad ok!

Well, gambar yang aku upload ni semua gambar si kecik ni xduk diam, dia ni time photoshoot la nk buat peel, nak berlari sana, xnak duk atas riba, nk mainan la. Sabar je ummi abi ngan kamu ni Sofia -_-'


Cameraman pun memang friendly, pandai capture moment dan nampak berpengalaman sangat - sangat sebab dia reti handle si kecik ni.

Tak sabar tunggu frame siap!

Till then, assalamualaikum!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails