Tuesday, February 2, 2010

Hari Rambut Jahat(Bad Hair Day)

salam semua!

hari ini yakni hari selasa merupakan satu-satunya hari aku yang mempunyai kelas. dan selebihnya hanyalah hari bergoyang kaki. keadaan aku menulis sekarang adalah mode tercungap-cungap kepenatan(kerana baru lepas main badminton+mandi+tros hadap pc xrehatpun :p)

dan hari ini merupakan hari rambut jahat(bad hair day) bagi aku kerana disebabkan aku pergi kelas,maka aku terpaksa menolak skuter aku(perlukah menyalahkan kelas? :D)

ceritanya begini, tabiat aku sememangnya suka sangat2 tunggu minyak moto jatuh sampai jarum E barulah nak isi. kalau diikutkan sepatutnya dah nak sampai E a.k.a Empty kena isi minyak. tapi disebabkan aku ni memang pemalas nak isi minyak sebab stesen minyak kt luar UM,aku tunggu skuter aku dah nyawa-nyawa ikan baru aku isi minyak. Pemalas kan aku?

nak dijadikan cerita,kelas aku pukul 2,dan aku bersiap2 memakai baju kurung dan kol 1.50p.m barulah aku nak bertolak. Tengah nak panaskan moto aku tengok jarum minyak moto aku da lentok baik punya kat hujung E. aku buat-buat tak cuak sebab dah biasa dah. planning memang nak isi minyak moto,tapi ATM kat kolej lak buat hal. nak xnak terpaksa lah aku g cucuk kat KPS(Kompleks Perdana Siswa)

dah cucuk aku pun planning la mana stesen minyak paling dekat? BHPetrol memang kat luar dan jauh,sebab kena keluar ke jalan raya kat luar UM. so malas lah,xpasal2 mati lak moto aku kat tengah jalan,xke naya. option 2, Stesen Shell,sebelah KFC dan betol2 dekat dengan Kolej 9. Taram jela,da sangap minyak motor dah moto aku ni.

Tengah2 dalam perjalanan,tiba2 ada satu lori yang sangat annoying boleh pulak bawak slow depan aku. aku da menyumpah2 da dalam hati. da la minyak moto aku da E,bagi la aku jalan! tapi pemandu tu saje je,wat2 lambat dan bila aku nk potong,dan dan lak dia laju. lagi rancak la virtual penyumpahan aku. haish sabo jerla.

bila da sampai kat bonggol,aku dengan bangganya potong lori tu, dan aku press minyak la kasi nak eksyen. dan sememangnya nasib aku sangat sangat la xbaik, moto aku tiba2 jadi slow dan bergerak lambat dan akhirnya mati...

DAMN!! dah pukul 2.15pm ni,alamak..aku press moto aku lagi,xboleh gerak. adoiyai.lagi berapa meter je ni. aku dah cuak da. aku nak keluar dari persimpangan ni. moto aku leh lak wat hal kan?

dari kejauhan,aku nampak la calon heroin tengah bawak moto. so dengan muka toye dan seposen aku panggil la heroin tuh.

"dik,leh tolong x..moto akak ni dah xde minyak..boleh tolong tolak tak,stesen shell depan ni je," tunjuk aku yang sememangnya stesen Shell ni depan mata aku tapi kena lalu selekoh tepi jalan yang banyak kereta lalu lalang.

"Maafla kak! saya nak cepat ni! Ada kelas!" jawab budak tu sambil mem'blah'kan diri beliau. ek eleh! ko ingat ko sorang ke ada kelas? ko ingat aku kat sini saja2 lepak tepi jalan nak mintak tolong ko ke? sumpah aku dalam hati.

menyirap tol aku. nak xnak terpaksa la aku tolak moto ni sendirian ke tepi jalan,beranikan diri walaupun kereta laju lalu tepi jalan.kereta lain yang nak keluar pun dah hon-hon aku nak keluar. Sabarlah pakcik teksi! ^%$$#

Sakit tangan tak usah nak dibayangkan lah! naik bukit kot! memang time tu aku menyumpah2 budak tu xnak tolong aku. dah la panas terik,pakai baju kurung. pas2 anak dara sunti pulak tu tolak moto sorang2 kat tepi jalan. kalau aku kena culik xke kecoh dalam Harian Metro?(xpasal2)

sesampai je kat Esso(malas nak g Shell walaupun sebelah Esso,muka aku dah biru tolak moto sensorang plus tangan dah sakit gila),aku pun park moto depan pam minyak dan aku terus meluru masuk kaunter bayaran.

"Sabar dik,tarik nafas dalam2 ye" sengih abang kaunter Esso tuh. Ek eleh,mamat ni tau ke aku ni penat tolak moto skuter berat2 sensorang?

"Mana xnye penat bang,saya tolak moto sorang2 kat belakang tuh tadi,"balas aku.

"Ye saya tau,rilek dik,rileks,"gelak-gelak abang tuh. Aik? dah tau xreti nak tolong ke? aduiii lagi lah sakit hati aku!

"Yela,thanks," aku jawab pendek lalu cepat2 pergi isi minyak untuk mengelakkan aku jadi super saiya dalam kaunter tersebut.

akibatnya,aku sampai dewan kuliah pukul 2.30pm. haduih,menyesal tak sudah aku jadinya. dah elok ayu pakai baju kurung kain cotton dengan tudung pink,terus jadi comot sebab tolak motor sorang bawah panas terik dan berpeluh2 masam aku dibuatnya. aduiiii ooo pasni aku pastikan minyak full sentiasa!! taubat aku! serik serik serik!

kadang-kadang aku pelik,betulke rakyat Malaysia ni prihatin? sedangkan budak perempuan tuh langsung xtolong aku disebabkan ada kelas. kalaulah aku ni LELAKI dan HENSEM lagi BERGAYA,aku agak mesti budak perempuan tu tolong punya. CONFIRM! yela,paling koman mesti bertukar nombor telefon sebab jadi heroin kan? malangnya aku perempuan*sigh*

yang abang Esso tu pulak,kalau aku LELAKI mesti die akan kata " EK ELEH KO NI TAKAT TOLAK MOTOR PUN MACAM SEPARUH MATI.LEK LA BEB" nasib baik aku perempuan,kalau x,MUNGKIN melekat kasut CROCocs kat muka dia bahahaha.

kepada kalian rakyat Malaysia,tolong la prihatin kalau ada orang lain dalam kesusahan macam aku ni. ish ish ish bertambah pahala tau.

adeyyh,penat sungguh aku mengarang bercerita. korang bace ke x ni? T_T

Hari Rambut Jahat Sungguh! =(

2 comments:

kudozu said...

malas nak komen pasal prihatin tapi selalu berasa encik teksi sengal.
=D

missy.hunny.lalala said...

bukan setakat sengal aje kak.hihi sabar je la XD

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails