Saturday, December 19, 2009

nak kahwin? baca ini dahulu c(:


hari ini ada kenduri. hari ini dapur rumahku tidak berasap. kerana hari ini ada dua kenduri yang perlu dihadiri. aduh! saya malas mahu pergi.

tapi mak saya kata, jika kita malas malas mahu datang kenduri, kelak nanti tiada siapa mahu datang ke majlis kenduri perkahwinan saya.

oh tidak! saya mahu majlis saya kelak dihadiri dan dibanjiri oleh ramai orang. saya mahu lauk kenduri majlis saya tidak cukup kerana terlalu ramai jemputan. saya mahu tema garden. pastu kan,saya nak kek bertingkat-tingkat. macam2 saya nak. berkajang kajang kalau diceritakan.

*teeeeeeeeet!!*

bincang bab bab kahwin ni,tergerak pula hati aku nak kongsi dengan korang.especially siapa siapa yang nak plan mahu kahwin, yang tengah bertunang.. yang nak kahwin lagi satu pun boleh baca gak. aku amik ni dari satu forum. dan 100% bukan aku punya. =) sebarang ejaan maupun typo error tidak diedit.

*kredit kepada aida.aiman [bukan nama sebenar]*



1. Kadi : At least 6 mths b4 the proposed nikah date korang misti kener gi register kat jabatan, and biler korang gi register korang mistilah dah tahu asas
kahwin yg akan diberikan, tarikh dan tempat nikah. Lepas register orang bolehlah book kadhi. Sorang je book.... jgn dua dua gi book plak.
kos kadi : RM80++

2. Kursus rumahtangger: Kener pergi.... kalau tak pergi korang takleh amek sijil nikah. Tapi then u go and collect the sijil nikah at Jabatan they never ask for the sijil kursus.... whatever it is kan baik kalau korang pergi attend the kursus. walaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangger tapi ader baiknyer kalau kiter refresh balik aper yg telah kiter ketahui.
kos kursus : around RM80 for the whole session (tengok tempat)

3. Book Mak Andam: Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak owang pompan..... pilih mak andam boleh makan tahun lamernyer. Of courselah, lelaki nak amek mak andam buat aper sey. At least six months misti nak book... later than that u might have a problem finding one..... kalau ader pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe.
Kos : RM1200 (tengok baju aper...kalau ader baju batman atau otromen (mungkin mahal sikit)

4. Photographer: Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau tak korang kenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah pandai.... dah pandai amek studio, dah pandai amek outdoor. Gambar xxxxl je belom owang try.
Kos : RM800

5. Kompang / Hadrah :Unless korang nak pakai loktang takyah panggil kompang. Kalau nak panggil at least 3 mths notice.
Kos :RM300

6. Dekorasi blok dan pelamin :Sekarang sudah canggih... kolong blok diorang transform jadi macam istana Taj Mahal.... kalau tak pun jadi macam lori cina mati.... letak kacang samer kuaci sudah original beb.... tinggal nak campak kerander je kat tengah-tengah. Macam macam design macam macam pattern.
Kos :RM1000

7. Tukang Masak and Khemah Kosi Meja:Tukang masak mesti ader beb... kalau takder camner owang nak makan? Lainlah kalau korang buat majlis kat Mac Donald's.
Kos : RM7000 (tengok kepaler yg datang)

8. Kereta :Unless korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereter. (*naik basikal bleh gaks..) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg special punyer... Merc ke?... Jag ke?. kira yg besau punyer kereter lah. Janganlah plak badan korang besau abih sewa Kancil...... sampai besok pun takleh masok!
Kos: RM300

9. DJ/Karaoke :Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan? Lazimnyer owang akan engage DJ/ Karaoke services. Ader jugak yg amek band industan,brass band. At least 6 mths mesti nak kener book.
Kos :RM850 (dengan dinner sekali)

10. Berkat :Kira door gift lah. Yg biaser telur rebus owang kasi... tapi sekarang dah maju... diorang lagi kreatif... ader yg kasi tuala, sabun buku, cokelat, agar-agar, mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc.
Kos : RM3000++

11. Miscellaneous :Perkara perkara kecik owang selalu overlook... perkara perkara kecik ginilah yg selalu membuat kocek kiter tebakar. Bender bender seperti Bunga Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa kolong blok, Tuala rewang, pisau rewang, barang-barang hantaran, cadar, kelambu, langsir, carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastik buat bungkusan, kad jemputan......
Kos : RM2500 ++


TOTAL ESTIMATED COST YG KORANG KENER KLUARKAN IALAH : @>-RM17,110-<@

Belom termasok hantaran lagi beb.... korang pandai pandailah plus sendiri. Dari itu saper saper yg dah nak berkahwin.......SELAMAT PENGANTIN BARU!

Untuk mereka yang bakal-bakal.... yang dah lepas tu, mungkin nak tahu jugak sebab musababnyer..... Zaman sekarang ni kan; hantaran makin naik harga. Maklumlah; kata dorang ikut market price. Kalau harga mas naik; naik lagi harga bakal2 bini. Tak ikut market price nanti orang kata kedekut lah; sengkek lah; tak mampu jangan ada hati nak
kahwin lah; hai... macam-macam story lagi. Biasanya yang letak harga ialah mak sebelah pompan. Bapak selalu ikutkan aje; ni semua kerja orang pompan, dorang kata. Kadang2 ada jugak pompan sendiri yang letak harga; lepas tu pakat dengan mak.

Mengikut survey; sekarang paling minimum RM6000. Hantaran RM5000; RM4000 masih ada jugak; tapi dah boleh kira pakai jari tangan je. Yang ada hantaran kira okay lah; tapi ada serba satunya lagi. Cuma serba-serbi dan serba boleh je belum ada lagi.

Kat sini aku ada beberapa sebab kenapa sekarang hantaran makin mahal. Hah... korang bacalah:-


Sebab musababnya:-
1. Anak pompan sorang
2. Anak pompan sekolah tinggi 20 tingkat
3. Anak pompan paling jambu dalam family
4. Anak pompan kerja high post
5. Anak pompan biasa pakai barang branded
6. Anak pompan yang tastenya... berkajang-kajang kalau disenaraikan
7. Kakak belum kahwin; jadi kena kasi double untuk
belanja kakaknya sekaligus
8. Anak pompan yang rasa dirinya... lengkap segala-gala
9. Bapak pompan towkay kayu balak; mak pulak bekas eksekutif
10 Anak pompan tu pun jenis ek... semacam jer - ( tak lah ni tipu..mana der...ohmy.gif) )


Selalunya jawapan yang diberi oleh pihak lelaki kalau hantaran melampau sangat (ni dorang bebual antara family lelaki je):-


1."Eh! Nak meniaga anak ke pe?" Kadang tu mak bapak ok jer sianak lak lebih-lebih
2."Kalau pandai masak ke jahit ke; satu hal jugak. Ni asik pandai mekap je."
3."Camni bilang dorang simpan anak tu dalam store buat perhiasan."
4."Kalau lawa macam Karishma Kapoor tu takpe jugak. Ni idung pesek macam kena lengnyek je."
5."Apa dorang ingat kita sedara Bill Gates ke?"
6."Lupakan sudah budak pompan tu. Nanti mak carik kan yang lebih power dari Catherine Zeta-Jones eh?"


Kata2 dari sebelah pompan yang lelaki ingin sangat nak dengar


1."Ikut suka hatilah. Berapa yang lelaki kasi; kita ambik je. Member tak cerewet."
2."Takpelah. Kalau tak boleh adakan sekarang; kahwin dulu. Lepas tu bayar pelan-pelan cara instalment."
3."Jangan bimbang. Korang cuma adakan hantaran je. Duit majlis semua kita sponsor."
4."Pasal sekarang ni musim great sale sana sini; jadi kita ada staff discount. Korang cuma kasi 10% je."
5."Berapa korang nak kasi, kasilah. Nak ambik free pun takpe. Anak pompan kita ramai lagi."
6."Apakata kalau korang ambik kakaknya sekali. Tapi hantaran tetap sama. Kira 2 for the price of 1 ler. Risaulah kakaknya tak kahwin- kahwin."


Kalau kena pulak family lelaki yang loaded makan tak abis punya; jawapannya :-

1"Okay setuju. Kita up lagi RM10,000. Nothing much ler."
2."Ehh sikit nah! Camni tak nak lah. Tak sama standard dengan kita punya expectation ler."
3."Ni hantaran kira Rupiah ke Sing dollars? Kita cuma simpan American dollars je.
4."Kita tak kasi pakai cash ler. Korang pilih nak AMEX ke; Diners ke; boleh kata semua credit card kita ada lah.
5."Sebagai hadiah upacara masuk minang ni; kita ada siapkan kereta Lambhorgini. Tu anak bujang kita tengah parking kat bawah tu.
6."Ni korang mintak hantaran ke; mintak duit nak belikan dia baju tidur.Murah nah?


Haa... tu lah beberapa kerenah orang melayu kita ni. Jadi untuk pasangan2 yang nak kawin tu; bincang betul2 antara korang dengan family dalam hal ni.


Mak pompan tu pun kalau nak letak harga; berpatutanlah dengan kemampuan pihak lelaki. Kalau tak berdengek lelaki tu nak adakan hantaran mahal2. Hati dah suka punya pasal; semua boleh aje. Cukup time badan cengkung-mengkung tak larat nak naik pelamin pasal kerja tiga empat macam untuk kumpul duit. Ada pulak tu..yg terpaksa amik personal loan.. bank rakyat... bank Islam... atau guna kredit card.. lepas kawin.. kepala lagi sewel, dok pikir nak bayar hutang, loan rumah, loan kereta, loan komputer,'loan bini,..tak tercapai lah maksud perkahwinan yg sepatutnya semakin memudahkan kehidupan.. dah terbalik.. jadi semakin susah.

p/s:tergelak gelak aku membacanya.but its a reality what?


lu pikir ar sdiri~

8 comments:

Liesa said...

Haha. Seronok jugak post ni. Baru2 ni ramai betul orang kawin. Umur2 dekat2 pulak tu.

Pastu, banyak betul la cerita yg manis/tak manis pasal wedding dan post-wedding. Not to say 'money makes the world go round', but people really look for money(dah loaded, tapi mau jadik lagi loaded), not for personality(bakal suami/isteri baik dan beriman).

Oleh itu Sofa, mari lah kite belajar, kerja, kumpul duit, dan doa2 biar perkahwinan direstu dua2 belah pihak.

p.s: Tapi bab2 in-laws ni mmg sgt unavoidable.

Syima said...

hahaahaha x jd kuar dgn i terus pg kenduri kawin! XD

missy.hunny.lalala said...

liesa:yup! what u say i toooootallly right..money is not e'thing..but e'thing needs money..xde duit xleh jadik kan? tp hopefully jgn end up with debt around ur belly la{memandai jerk}.. now is counting to search for da job so cepat2 laaa dpt duit n tros kawin! XP

syima:tau xpe.kalo x,da ronggeng ngan u tau! sedey~ :P

Asyraf Akhlaken said...

Bagus gak entry ni.. Memberi peringatan untuk saya ni, kaum Adam. Tp, rse2nye la, costing RM 17k ++ tu dah kire yg plg murah dah tu..
My cousin kawen baru2 ni, roughly calculated, RM 30k x lari rsenye..

missy.hunny.lalala said...

mak ai..ur cousin kawin grand ke? gile banyak cost.. T_T

Asyraf Akhlaken said...

Grand ke RM 30k? Rsenye tu sederhana tu.. Dah abis besederhana dah rsenye tu..
Ade je sedara mara yg kaya, diorg punye anak2 kalo kawen rsenye dlm RM 50k - RM 80k...
Mne taknye, kad jemputan kawen seketul pon harga dah RM 15, mne tak giler grandnye..
Maknenye, btol la kate2 tu.. "Money is not evrythg, but evrythg needs money"

missy.hunny.lalala said...

grand jugak la..termasuk hantaran x?
mak ai..kad jemputan mahal 2? giler ar.. den pon xmampu!:P

dotblogspotdotkom said...

bila duit dah jadi raja.... maka kita la plak jadi hambanye... ntah le....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails